Undgå de typiske backpacking fejl

Halvdelen af det at rejse er forventningens glæde. Selvom spontanitet avler glæde, så kan man altid lære af andres erfaring. Over øl i Århus denne weekend talte jeg rejseminder, backpacking fejl og erfaringer med to gamle rejsekammerater. Ud af det kom vi på følgende liste, som vi håber vil bidrage til dine rejseovervejelser både inden og under turen!

For hvordan bliver det at stå på egne ben for første gang? Hvordan planlægger man rejsen – skal man bare lave en enorm landeliste? Hvad med kreditkort? Rejseforsikring? Og kan man virkelig stole på fremmede mennesker man møder på sin backpacking rejse? Vi giver her vores bud på typiske backpacking fejl, som vi har oplevet på vores rejser.

Less is more! Undgå at vælge for mange lande at besøge

Jeg har lært denne første regel på den hårde måde selv. Da jeg i 2011 sad på Jysk rejsebureaus kontor og skulle planlægge min første backpacking rejse med Kristian, tænkte vi, at vi skulle besøge hele verden på 3 måneder – intet mindre! Men det kan i praksis slet ikke lade sig gøre. Flybilletter er ofte den dyreste post i budgettet. De instagram’ere du ser rejse rundt i hele verden er ofte sponsorerede – og vil du prøve at leve som dem, så sprænger du dit budget i luften.

Et godt råd er at holde sig til en enkelt verdensdel, hvis det kan lade sig gøre. Dermed nøjes du med få dyre langdistance fly. Alternativt kan du, hvis du er ude og planlægge en stor jordomrejse, have en tommelfingerregel for øje der siger, at du som minimum skal bruge 2-3 uger i hvert land. Når du først har forelsket dig i et land, så vil du synes 2 uger flyver af sted 🙂

compas

Udfordre dig selv på turen – og begynd hjemmefra

I forlængelse af at vælge færre lande at besøge, så vil jeg også opfordre til at give den gas med at prøve nye ting i de lande du er i. Det betaler sig! Dykning på Koh Tao i Thailand eller Gili Islands i Indonesien er billig – så giv den gas med de kendetegn de forskellige destinationer har. Bøfferne er billige i Argentina af en grund, så prøv dem der! New Zealand er et mekka for ekstremsport af en grund. Jo mere du udfordre dig selv – jo mere vokser du.

Det at udfordre sig selv begynder allerede hjemmefra. Jeg var vandskræk inden jeg tog til Asien første gang. Det at mentalt forberede sig på at skulle dykke for første gang, hjalp mig med at tage springet, da jeg stod på tærsklen til at skulle hoppe ud. At man gror under pres er en kliché af en grund – så forbered dig mentalt hjemmefra!

Pak let – og lær at pakke din backpack

En anden typisk backpacker fejl er at folk køber kæmpe rygsække og fylder dem op med gøgl. Det at pakke let er noget du bliver glad for i længden. Jeg lærte det selv på den hårde måde med 6 ugers rejse med 85 + 10 liter backpack på ryggen. Ens rygsæk er ens hjem på turen – og jo mere plads du har, des mere vil du fylde i din rygsæk.

Husk: du kan købe meget undervejs og det er fede souvenirs at have! Guidebøgerne kan du nøjes med at bytte med den ene du har med på de hostels du kommer til, og landeguides kan du have på din smartphone. Vi har her lavet en tjekliste inden afrejse som starthjælp. Og pakkelisten? Den har vi givet et bud på her.

Kan man spare på vaccinationer? JA!

Mange backpacking blogs vil skrive, at man ikke skal spare på vaccinationer. Men jeg vil argumentere for at det kan man! Jeg sparede over 30% ved at undersøge markedet for vaccinationer i stedet for blankt at tage min egen læges vacciner. En Google søgning gav 550.000+ resultater ved vaccinationer – så konkurrencen er der! Prøv at forhør dig omkring. Jeg har personligt selv gode erfaringer med Danske Lægers Vaccinationsservice.

Og nej – selvfølgelig skal man have sine vaccinationer. Er man i tvivl, så skal man få dem hjemme i Danmark. Men nogle vacciner kan du få i udlandet til langt lavere pris end herhjemme – og har man en gang prøvet et privathospital i storbyerne i Thailand, så ved man standarden er mindst ligeså god på de hospitaler, som på danske hospitaler..

Men husk – gør det du har det godt med. Tryghed er en vigtig del af det at rejse. Derudover er det værd at bemærke, at nogle få vaccinationer skal du have af flere omgange, og er det tilfældet, så få den første hjemme i Danmark som minimum.

Husk din rejseforsikring

Har du ikke råd til en rejseforsikring – så har du ikke råd til at rejse. Det kan let være dit livs værste investering. Og igen – tryghed er en vigtig del af det at backpacke.

Forventningsafstem med dig selv og dine rejsemakker(e)

Om du rejser alene, med den du elsker, eller med gode venner – så sparer I megen hovedpine ved at forventningsafstemme inden og under rejsen. Hvordan forestiller I turen skal forløbe? Vil I tage til Centralamerika og lære spansk blandt lokale – eller vil I feste til Full Moon Party i Thailand?

Ved at forventningsafstemme vil I bedre kunne vælge de lande I synes er interessante. Da vi talte om artiklen rundt om bordet mens øllene flød, talte vi om om, at det ofte er de oplevelser man mindst forventer – eller har de laveste forventninger til – som viser sig at være de bedste. Mange rejsende oplever – som vi har gjort – at man ved at forventningsafstemme kan undgå at overplanlægge, og dermed få mere ud af tiden og de destinationer i ender med at vælge i sidste ende.

Spar mere op end du forventer

Ligesom vi skriver i vores backpacking pakkeliste – at man skal halvere de ting man tager med på turen – så burde man også sige; fordobl de penge du forventer at tage med.

Der er intet sjovt ved ikke at kunne prøve noget når man ude og rejse. Det er ikke fedt at have besøgt Tokyo uden at have prøvet Sushi eller ikke at prøve at spise ude bare én enkelt gang i Paris. Alt er med måde, det er vi klar over, men det at rejse er også at prøve de “once in a life time” ting, som nogle destinationer simpelthen bringer.

Når det er sagt, så er her 2 gode artikler der kan hjælpe dine penge med at løbe længere:

Travel savings

Lad vær’ med at undervurder afstande!

For at være helt ærligt så kan kort nogle gange være nogle satans størrelser. Vi har alle under vores rejser (og på egen krop i en bus i 15+ timer) prøvet at massivt undervurdere både rejseafstand og rejsetid. Et skoleeksempel må være New Zealand. Landet er fantastisk flot og man har valgt at lade mange veje gå rundt i terrænet i stedet for at bulldoze naturen – hvilket gør rejsetiden vanvittig lang på nogle strækninger. Og flyver du længere ned til Australien bliver det kun endnu være!

Så et godt råd vil være for det første at lave sine lektier hjemmefra. Undersøg afstandene. Selv en hurtig undersøgelse kan give et godt overblik. Kig i guidebøgen også. Og til slut spørg nogle lokale – de vil mere end gerne hjælpe, og deres råd til både vejvisning og hvilke ruter du skal tage, kan vise sig at være guld værd, og kan spare dig for massere af timer i en overfyldt bus fyldt med foder og høns.

Kreditkort og dollar-tricket

Tricksne er simple – men effektive. Gem dine kreditkort på forskellige steder og hav gerne 3 med på selve turen. Gerne lad én af dem være et Mastercard og et være et debitkort, som du ikke kan trække over på (hvis du bliver overfaldet). Gem et kreditkort i din Day-pack og et kort i din rygsæk og hav det sidste på dig. Så undgår du at være backpackeren der skal bruge 3-4 rejsedage på at modtage penge fra Danmark via Western Union.

Dollar-tricket har personligt reddet mig på 4 forskellige kontingenter. Det altid at have minimum 70-100 USD er vitalt! USD er en gangbar valuta i hele verden, og går alt galt og ingen hæveautomat virker eller dit kort bliver væk – så kan du altid komme afsted (omend ofte til lidt overpriser).

Du vil lave fejl. Basta. Det er op til dig om du bære nag.

Da vi havde drukket et par ekstra øl og røverhistorierne til sidst var ved vejs ende, blev vi enige om den typiske fejl, som vi har set mange backpackere laver. Mange backpackere bære nag. For ligemeget hvor meget du planlægger, så vil man opleve fejl og at blive snydt.

Tusindvis af backpackere er blevet snydt af en Tuk-Tuk chauffør, som har sendt folk på et silkemarked mod bedrevidende. Vi har bestemt alle købt forkert udstyr i troen at vi fik det brugt eller har glemt ting i forbifarten på et hostel. Undertegnede har endda misset et fly pga. bowling i Bangkok! Ja, nogle backpackere mener, at det at fejle er hele meningen med at rejse.

Moralen her er, at du ikke skal dvæle i dine fejl. Vi mødt mange der har brugt dagevis på at være ærgerlige på et hostel under turen. I stedet skal du tage tyren ved hornene og udfordre dig selv. Lær af fejlen og mød nye mennesker og udfordre dig selv. Nogle af mine bedste rejseoplevelser af kommet af spontaniteten ved at gribe en fejl og vende det til noget positivt.

Det at rejse er en af livets bedste skoler!

Har du selv lavet backpacking fejl eller har du rejseerfaringer du vil dele med andre?

Jeg håber at overstående råd kan fungerer som gode pejlemærker i planlægningen af din backpacking rejse – om det er din første eller femte tur. Har du nogle erfaringer du vil dele med os andre, så vi sammen kan undgå at lave fejl vil det være fedt hvis du deler dem herunder i kommentarsporet! 🙂

Støt holdet bag We Backpack

Folkene bag We Backpack er blevet iværksættere, og har startet backpacking webshoppen Backpackerlife.dk, med en tro på, at vi kan hjælpe folk med at rejse oftere! Vi har satset på godt købsmandskab og i høj grad god kundeservice.

Backpackerlife.dk forhandler alt fra rygsække over til rejseudstyr. Er du helt i tvivl om hvad du skal købe på din første tur, så har vi lavet pakketilbud, hvor du kan spare penge og samtidig få alt relevant til din backpacking rejse samlet i én pakke. Læs mere om de 3 pakker her.

Smid en kommentar