Tips: Sådan spiser du billigt verden rundt

Maden er en af de oplevelser på rejsen, som man erindrer bedst når turen er slut. Og det er bestemt en af de ting, som jeg personligt værdsætter mest under mine ture. Selvom priserne på mad er utroligt svingende, så kan det lille gadekøkken i Thailand sagtens konkurrere med de velrenommerede gastronomiske oplevelser man finder i mange af verdens i-lande.

Og samtidig med at man nyder et lokalt måltid, så får man også indsigt i den lokale kultur! Mad er en ekstremt integreret del af verdens kulturer, som man virkelig ikke får med, hvis man ikke tager del af den. Eksempler er sushi i Japan eller steak i Argentina. Eller tag bare danske frikadeller med kartofler. Alt sammen en del af kulturen i de forskellige lande!

Generelt har folk en indbildning om, at det vil være umuligt at spise ude mens man backpacker. Men det er ikke tilfældet. Det er dog klart, at alt er med måde. Men generelt kan man sagtens spise ude på budget. Her er mine forslag til hvorledes:

Backpacker-venlige steder at spise

Buffeter

Selvom buffeter ikke altid bidrager til den største gastronomiske oplevelse, er det som tommelfingerregel altid billigt. Og dette er om det er i Asien eller i USA. Det er god value for your money – specielt all-you-can-eat buffeterne. Her er det faktisk muligt at tanke op til det meste af dagen. Typisk koster de mellem 5 til 15 USD pr. måltid alt efter hvor i verden man befinder sig.

Mindre udendørs spisesteder

Disse spisesteder er rigtig gode i specielt i-landene. Et eksempel her i europa er de danske pølsevogne, alverdens kebab vogne eller eksempelvis FEBO i Holland. Befinder man sig på mere eksotiske rejsemål kan man blive relativt mæt for 2-5 USD på disse spisesteder.

Gadekøkkener

Gadekøkkener er en min egen personlige favorit på listen. Specielt i Asien er gadekøkkener meget udbredte og der er mange penge at spare. Da jeg backpackede Asien sidst levede jeg næsten udelukkende af mad fra gadekøkkener.

Man tager en tallerken, sidder på en lille plastikstol og nyder et oftest fantastisk måltid. Mad fra gadekøkkener (som adskiller sig fra mindre udendørs spisesteder ved ikke at være placeret ligeså permanent) koster oftest mellem 1 og 3 USD for et måltid. Og her kan man oven i købet stifte bekendtskab med det lokale køkken!

Fast food

Artiklen handler om hvorledes man spiser billigt verden rundt, og ikke hvad der er sundt for en. Og her er fast food et godt alternativ. Det er dog kun et godt alternativ hvis du vil have et billigt måltid i de dyre og veludviklede lande. For omkring 25 kr kan man i mange lande få en kalorierig Whopper burger. Dog er der også lande som Norge, hvor den samme Whopper koster 60 kr.

Men husk: I Asien er det faktisk dyre at købe fast food end den lokale mad!

Moralen? Køb lokal mad!

Det er helt op til den enkelte backpacker hvilken mad man vil vælge. Men som hovedregel vil det pågældende lands lokale køkken næsten altid være billigere end udenlandsk mad. Et eksempel er at en græsk gyro koster i omegnen af 2,5 euro, mens en pizza koster 6 euro. Og i Vietnam koster en skål pho kun 1/3 af hvad en burger koster.

Så husk at køb lokalt! Det vil spare dig for mange penge i det lange løb og bestemt give dig et indblik i den lokale kultur.

street-food1

Andre måder at spare på madbudgettet

Lad vær med at snacke

Hvis du kan undgå at snacke, så vil du spare mange penge. Det er at gå og små spise er hyggeligt, men hvis du har planer om at rejse for en længere periode kan det blive en dyr fornøjelse!

Kokkerer selv

Hvis man laver sin egen mad, kan man spare mange penge. Du kan købe dine varer i det lokale supermarked, og på den måde også få et indblik i hvad de lokale spiser.

Genopfyld din vandfalske

Selvom vand ikke er den største post på budgettet, kan man let spare mange penge ved selv at genopfylde sin vandfalske. Et tænkt eksempel er hvis en flaske vand koster 75 cent i Australien og man køber 3 flasker vand om dagen. Set over et måned bliver dette beløb akkumuleret op til 67,50 AUD!

Lunch specials

Specielt i Europa er det meget udbredt at bruge frokosttilbud. På denne måde kan man forkæle sig selv til den halve pris. Prøv den næste gang du interrailer Europa.

Et godt råd er, at spise sit “gode” måltid om dagen for dermed at spare penge via frokosttilbudet. Det samme måltid vil næsten altid være markant dyre om aftenen.

Dette var vores generelle råd vedr. at spare penge på madbudgettet. Har du nogle bud?

Støt holdet bag We Backpack

Folkene bag We Backpack er blevet iværksættere, og har startet backpacking webshoppen Backpackerlife.dk, med en tro på, at vi kan hjælpe folk med at rejse oftere! Vi har satset på godt købsmandskab og i høj grad god kundeservice.

Backpackerlife.dk forhandler alt fra rygsække over til rejseudstyr. Er du helt i tvivl om hvad du skal købe på din første tur, så har vi lavet pakketilbud, hvor du kan spare penge og samtidig få alt relevant til din backpacking rejse samlet i én pakke. Læs mere om de 3 pakker her.

1 comment

  1. Glæder mig utroligt meget til at prøve at spise på Gadekøkkener, jeg tager selv snart afsted så din artikel var meget hjælpsom, mange tak 🙂

Smid en kommentar