Introduktion til Brasiliens kultur

Denne artikel er en del af en række artikler om Brasilien. Læs blandt andet om at holde jul og nytår i Brasilien, samt om Rios verdensberømte karneval. Flere artikler kommer snarest til serien, så hold øje med opdateringer om sambaens land!

Generelt om Brasilien

Brasilien er det femte største land i verden med en befolkning på næsten 200 millioner mennesker. I dette kæmpe land finder du alt fra regnskoven i Amazonas med indianere, til storbyen São Paulo på små 20 millioner indbyggere, til strandparadiset i Rio de Janeiro. Brasilien har en utrolig bred kultur samt natur diversitet.

Forskellen på nord og syd er enorm. Musikken bliver forskellig, maden bliver anderledes – ja selv sproget får nye ordvendinger. Der er så meget at udforske, især hvis man har et stramt program som backpacker. Men før man tager af sted, kan det være en god idé, at have sin baggrundsviden om landet og dets folk.

Brasilianeren

Velkommen til verdens flinkeste og mest imødekommende folkefærd, efter min egen mening. Brasilianeren er åben, han er nysgerrig, han er larmende, høflig, og bedst af alt, glad.

Når brasilianere hilser på hinanden er det med et kram, også selvom du ikke har mødt personen. Pigerne er et kys på hver kind, også selvom I ikke har mødtes før. I Danmark er vi danskere meget reserveret og private, hvorimod brasilianere elsker at have kropskontakt. Selvfølgelig, hvis du stikker en hånd ud, for at sige goddag til en pige, ved hun på forhånd, at du tager afstand til hende/ham, og ønsker måske lidt mere snak, før i krammer, kindkysser.

Brasilianere er nysgerrig, og det vil du som ’gringo’[1] opdage. Hvis du er typisk dansk bygget, er du høj både mænd som kvinde, lyse øjne, dvs. blå eller grønne, samt lyst hår – og ja hvis du har leverpostejsfarvet hår, så er du blond i Brasilien 🙂

De fleste vil kigge efter dig på gaden, måske sige hej. Du vil i hvert fald få en masse opmærksomhed, på den gode måde og dårlige måde. Hvis du er som jeg, en anelse genert, kan man godt blive irriteret over du stirrende blikke som engang imellem hænder. Men i så fald siger mine erfaringer, at man skal bare smile til dem, måske lige vinke med hånden, sige hej, og man får en positiv respons. De kigger mest og alt fordi du er anderledes!

Når du engang for ført en samtale på evt. portugisisk, men i hvert fald engelsk, så vil du måske opleve en enorm overdrivelse af kropssprog. I hvert fald blandt brasilianere. De har en tendens til at gå i leve sig gevaldigt ind i en samtale eller diskussion, og man er ikke bange for at sige sin mening, hvilket du heller ikke skal være!

Brasilianere er utrolig høflige mennesker. Hvis du ikke kan finde vej, så spørg. Hvis din hjælpende brasilianer ven ikke kender svaret, vil han typisk tage fat i en tredje mand, også kan det hurtigt blive ved, indtil vejen til busstationen er fundet.

Selvom Brasilien er den sjette største økonomi i verden, lever 10 pct. af befolkningen stadig i fattigdom (under 1 USD pr. dag). Der er generelt meget kriminalitet i Brasilien i forhold til Danmark og andre EU-lande, men alligevel, ses det igennem i hverdagen for brasilianerne. Brasilianere er stort set altid glade på trods af levevilkårene.

Fodbolden

Fodbold, sambakultur og meget mere er en stor del af den almene brasilianers liv. Du kender sikkert flere verdensberømte fodboldstjerne som Ronaldo, Pelé, Ronaldino, ja listen er næsten uendelig lang, men fodbold det forstår brasilianerne at spille. Om det skal være på græs, sandstrand eller asfalt, er såmænd lige meget. Brasilianerne er født med fodboldfeber, og hver søndag vil du ofte se de lokale ’barzinhos’[2] fyldt med festglade brasilianere, mænd som kvinder. Ganske gratis, men du bliver nok bedt om at købe en øl 😉

3bb6a1c71b7e46fd854bc2245e5f6505_brasil

Bylivet

Brasilianerne er utrolig festglade, men ikke overdrevet europæiske forstand, hvor det gælder om at drikke mest og ende i hegnet. Nej, brasilianerne elsker at gå ud for at drikke en øl eller ’chop’.

Priserne på øl varierer selvfølgelig super meget. Den lokale bar i nærheden af universitetet er meget billigere end baren på stranden, men gennemsnitlig betaler man mere eller mindre 10-15 kroner for 350 ml. Der sættes stor pris på en iskold øl, men ikke for mange, fordi ellers kan du ikke danse samba senere på aftenen 😉

Fun Fact: Den mest populære øl i Brasilien hedder ’Skol’, og ja, den er god nok,  mener utroligt meget om skål. Det var nemlig Carlsberg som i sin tid lavede øllen i 1964. I 1967 kom øllen til Brasilien, og er i dag produceret i hele Sydamerika. Carlsberg har stadig licens til øllen.

Maden

Brasiliansk mad kommer du nok ikke uden om i Brasilien. Lad os starte med det mest åbenlagte. Frugt. Brasilien er som mange andre Sydamerikanske lande kendt for dets eksotiske frugter. Frugter som banan, appelsin, ananas, mango, kiwi, meloner, ja, listen er lang. Det mest fantastiske er variationen er den samme frugt! Dvs. du har ikke én slags banan, som i Danmark.

Her er et par eksempler.

Du har de små søde, som er lidt større end en pegefinger. ’Banana-maçã’

Du de billige, dem som du faktisk kender i Danmark: ’Banana d’agua’

Der madbananerne, som egentlig ikke spises fra skrællen, men som tilberedes i brasilianske retter. Disse bananer er typisk 30-40 cm lange! ’Banana da terra’.

Denne variation af smag er sådan hos langt de fleste brasilianske frugter.

Frugt og grønt er det billigste mad du får i Brasilien. Der er ikke noget som hedder stykpris. Alt afregnes i kilogram, hvor den billigste frugt er appelsinen (2-3 kr./kg) til æbler (6-8 kr./kg) til et hav af forskellige brasilianske frugter, som du aldrig har set før. Gør dig selv den tjeneste at spise seks stykker frugt hver dag! Det er ikke bare billigt, men utroligt frisk!

Ligesom herhjemme i Danmark, har Brasilien også en tradition for madvaner gennem ugens forløb. En god brasiliansk menu at få på en diner ville være; ris med sorte bønner og en steak. Mad er rimeligt billigt især kødpriserne. Du vil opleve rigtig mange restauranter, hvor der er middagstilbud, hvor prisen afhænger af, hvor mange kilogram du har på tallerkenen. Igen maden bliver afregnet i kilopris.

 


[1] Udlænding

[2] Lille bar

Folkene bag Backpackerlife.dk har startet en rejsewebshop med fokus på no-nonsens og value-for-money rejsegear. Vi vil sætte pris på, hvis du vil tage et kig på vores shop på linket ovenover 🙂 Tak!

Smid en kommentar