Hvis du skulle være så sindssyg heldig, at befinde dig i Brasilien fra december til midt februar, så har du muligheden for at opleve de gladeste stunder i Brasilien. Denne artikel er en del af en række artikler om Brasilien. Få blandt andet en introduktion til Brasiliens kultur! Flere artikler kommer snarest til serie, så hold øje med opdateringer.

Julehøjtiden

Kender du en ven, eller du har måske familie i Brasilien, så er det bare med at få inviteret dig selv til juleaften. Brasilianere er utrolig imødekommende, og de fleste vil være mere end glade for at have en særlig gæst på besøg til julehøjtiden. Selvom Brasilien er et katolsk land, så er juletraditionerne meget afslappet. Faktisk lidt for afslappet sammenlignet med den danske jul. Men jeg ser frem til min tredje jul i den brasilianske sommerhede.

En typisk juleaftensdag starter med at alle vågner spiser morgenmad man drikker et par øl, ja faktisk starter man fra klokken 11-12 stykker med øl, og ’churrasco’[1]. Sådan kører dagen for fulddrøn indtil aftenen er faldet på. Der er intet hastværk, ’vi skal nok nå det’, og de fleste gange når man det også. Altså sådan engang ved midnatstid. Julen er jo en fest! De faste juletraditioner med sang og dansen rundt om træet, må du have til gode. Maden kan varierer super meget. Vi snakker alt fra lam til torsk til gris. Der er ingen faste retter.

Nytårsaften

Nytårsaften er for alvor en ny begyndelse. Især for det unge mennesker. Et brasiliansk skoleår går typisk fra marts til december, hvor du har et par helligdage i løbet af året, og så en uges vinterferie i juli.

De fleste gymnasiestuderende, universitetsstuderende etc. afslutter altså deres sidste semester i december. Fra januar starter altså en hel ny begyndelse. Er der dresscode? Ja i den grad! Den farve dit tøj har, skal repræsentere dig, og hvad du ønsker for det kommende år! Dvs. går du i hvid skjorte ønsker du mere fred, rød er kærlighed, grøn er sundhed etc. Er du i tvivl så spørg en brasilianer.

De fleste trækker ud mod strandene nytårsaften enten for en lille ferie eller enkelt aften. Forestil dig at fejre nytårsaften på den mest fantastiske sandstrand i den brasilianske sommernat med fyrværkeri udefra havet!

karneval2

Karnevallet

Hvis du spørger de fleste brasilianere, hvornår året starter, så vil de typisk sige efter karveval. Det årlige karneval bliver afholdt mellem februar og marts, og alle brasilianske byer har deres eget optog! Fra det flotteste og største optog i stor byen Rio, til de små lokale i forstæderne, alle er med! Du har sikkert hørt om letpåklædte, sambadansende damer og samt kostumer til flere tusinde kroner. Dedikerede fest sjæle øver ofte flere måneder før begivenheden, bare for at kunne få lov til at være med i det officielle optog.
Hele festen varer egentlig kun en uge, men ankommer man til Brasilien et par måneder før karneval, vil man allerede kunne høre trommernes rytme igennem gaderne.

Fun Fact: I Rio de Janeiro er der årligt ca. to millioner på gaden i festugen, hvilket gør det til landets største karneval.

Højsæson er dyrest samt travlest

Hvis du skulle være så heldig at rejse i løbet af december til marts, så vær opmærksom på, at dette er højsæson for turister, og generelt almene brasilianere. Dvs. priserne på hostels, hoteller og restauranter har en tendens til at hæve prisen. Tit kan det være dobbelt så dyrt nytårsaften og fredag samt lørdag i karnevalsugen.

Et godt tip er at ankomme på f.eks. sit hostel en uge før, hvis man allerede ved man skal tilbringe karneval i byen eller på stranden. Selvfølgelig kan det være reserveret, men tit er der bedre chancer for at få lov til at blive, hvis man allerede har været der et par dage før.


[1] grillfest

Støt holdet bag We Backpack

Folkene bag We Backpack er blevet iværksættere, og har startet backpacking webshoppen Backpackerlife.dk, med en tro på, at vi kan hjælpe folk med at rejse oftere! Vi har satset på godt købsmandskab og i høj grad god kundeservice.

Backpackerlife.dk forhandler alt fra rygsække over til rejseudstyr. Er du helt i tvivl om hvad du skal købe på din første tur, så har vi lavet pakketilbud, hvor du kan spare penge og samtidig få alt relevant til din backpacking rejse samlet i én pakke. Læs mere om de 3 pakker her.

6 comments

 1. M

  Hej Kasper vi er taget til Rio for at holde nytår på copacabana strand, vi har lige opdaget at det kræver billet for at deltage den Info har vores hotel ikke kunne finde ud af giv os, vi har været her siden torsdag, hvad gør man så. Håber du kan hjælpe
  Venlig hilsen Malene

 2. K

  Malene, beklager det alt for sene svar, virkelig. Grunden til du skal have “billet” er rent sikkerhedsmaessige aarsager. Ellers kommer der simpelthen for mange gaester paa stranden. Man siger der er et max 2 millioner, ja det lyder vildt. Normalt saa koeber man billetten ved metro stationerne. De koster mellem R$ 3,20 til 6,40.

  Haaber I fandt ud af det. Ipanema stranden fungerer anderledes end Copacabana, saa haaber I kunne vaere der. Maerkvaerdigt hotel siden de ikke vidste dette!

  – Men der er stadig maader at komme paa stranden paa uden billet. 😉

 3. L

  Hej Kasper.

  Er der nogle højtider eller lignende, i sommerperioden?
  Og hvilke forskellige markeder, og seværdigheder er der udover dem du har skrevet?
  Og har de nogle særlige skikke eller lignende?

  Venlig hilsen Linh

 4. K

  Hej Linh,

  Altså den danske sommerperioder? Sådan maj til august? Dette er vinter perioden i Brasilien. Denne sommer er der jo VM i fodbold. D. 24 juni er der hvert år “Festa Junina”, som egentligt er en brasiliansk Sankt Hans, men mere country stil. Folk klæder sig lidt ud, i form at cowboyskjorter etc. Vinter perioden i Brasilien er relativt stille og roligt rent fest- og traditionsmæssigt.

  Markeder og seværdigheder er der nok af i Brasilien. Har du nogen specifik by i tankerne?

 5. J

  Hej Kasper. Jeg vil spørger om man holder fødselsdag og konfirmation. Hvis man gør er det så som normalt i Danmark?

 6. K

  Hej Josefine, rigtig fint spørgsmål! Konfirmation afholdes ikke i Brasilien, men fødselsdage er her selvfølgelig! Det foregår lidt på samme måde som i Danmark, med venner og familie, gaver og kage 🙂
  Sangene er dog anderledes end i Danmark.

Smid en kommentar