Sådan overlever du den lange bustur i Sydamerika

På det halve år jeg backpackede Sydamerika rejste jeg primært med busser. Oceaner af busturer. Af alle de turer er jeg kommet frem til to erkendelser:

  1. Der findes ikke to busser der er ens
  2. Afstande på et kort holder ikke stik i Sydamerika. Rejsetiden er meget længere end man tror!

Der er generelt en kæmpe forskel på kvaliteten af ens bus alt efter hvilket Sydamerikansk land man backpacker i. Argentinske busser havde noget nær den bedste bus service jeg har prøvet, hvorimod busser fra Bolivia var møgbeskidte, med dårlig toilet og uden airconditioning.

Generelt vil de fleste backpackere tage busser rundt når man backpacker Sydamerika. I Sydamerika har de ikke det samme infrastruktur af billige lavprisflyselskaber, som man eksempelvis har i Asien – så busser er the way to go!

Ret sent da jeg backpackede Sydamerika begyndte jeg, at forberede mig ordentligt på busturene. Så her får du mine tips til at at overleve den lange bustur i Sydamerika:

1. Undervurder ikke afstanden

Det må være det vigtigste råd. Undervurder ikke afstandene i Sydamerika. Landskabet kan være bjergrigt, og nogle busser kan være pænt forsinkede. Og så er den generelle afstand i kilometer bare enorm. Mit tips er, at sætte lidt mere tid af når du rejser, end du normalt ville have gjort.

2. Stuck up på snacks!

Nogle busselskaber ligefrem giver mad inkluderet i busturen, specielt i Argentina vil du opleve det, mens andre selskaber overhovedet ikke giver noget som helst. For en sikkerhedsskyld, så tag altid en liter vand med (hvis bussen er skoldhed), frugt og specielt nødder er godt at have med.

Jeg har også haft meget held med at tage lækre snacks med i bussen til at starte med fra de lokale boder, som eksempelvis “Papas Rellenas” eller “Salteñas” i Bolivia.

3. Sørg for at have bog eller elektronik med

Mens jeg var backpackede Sydamerika var den nye Fast and The Furious Film lige udkommet. Jeg så den (om jeg vil eller ej) 7-8 gange på fuld skrue med et overlab af spanske stemmer i busserne. Første gang jeg så den var filmen ok, sjette gang knap så god. Specielt ikke på fuld DB og med meget begrænsede sprogkundskaber.

Så mit tip er at selv tag en bog med og iPhone / iPad, så du kan se egne film i bussen.

4. Forvent forsinkelser

I forhold til hele planlægningen af din rejse i Sydamerika, så vær klar på forsinkelser når du rejser med busser. Tidspunktet der står på billetten – den holder sku’ aldrig. Specielt hvis du krydser landegrænser kan det tage ekstra tid med kontrol og underbemanding.

Så mit tip er at være forberedt på forsinkelse, og bare go with the flow.

5. 35 grader udenfor – 5 grader indenfor!

De Sydamerikanske busser er notoriske for at have verdens vildeste AC system – eller det føles hvert fald sådan! Flere gange på min tur fik jeg en forkølelse pga. at busserne var vanvittigt nedkølet. Så tag et ekstra lag af varmt tøj med op i bussen. Skal du ikke bruge det, har du det som en ekstra stor pude – og ja, husk en oppustelig pude :-)!

Specielt et halstørklæde, en hoodie og en jakke gør en stor forskel!

6. Husk toiletpapiret

Der er aldrig nok toiletpapir på busserne til en 12 timers tur og vandet virkede sjældent oplevede jeg. Så mit råd er: Husk at tage toiletpapir med og handsanitizer / alco-gel eller baby wipes, så du kan vaske hænderne uden vand.

7. Overvej at opgrader dit sæde

Ved de mere etablerede busselskaber har man muligheden for, at man enten selv kan vælge sit sæde – eller opgrader til et bedre sæde. Prøv at undgå at sætte dig ved toilet. Rejser du i en dobbeltdækkerbus, så har jeg haft et par forfærdelige busture bagerst på førstesalen – så det vil jeg også råde dig til at undgå.

Har du mulighed for at vælge sæde (typisk ved en overnight busser) så er der et par udtryk der er vigtige at vide når du bestiller:

  • “Semi-cama” er en halv seng. Det betyder egentlig bare at sædet kan lænes langt tilbage – typisk 120-140 grader.
  • “Cama Ejecutivo” betyder “executive bed” og er et sæde der kan lænes 140-160 grader tilbage.
  • “Suite Primera Clase” er den helt dyre, men er nærmest et sæde som en seng – den kan lænes 180 grader tilbage.

Jeg håber det har givet lidt overblik og du kan bruge min tips til din backpacking Sydamerika tur. Busserne kommer man ikke udenom, men de har tips har hjulpet mig meget på mine lange busturer 🙂

Støt holdet bag We Backpack

Folkene bag We Backpack er blevet iværksættere, og har startet backpacking webshoppen Backpackerlife.dk, med en tro på, at vi kan hjælpe folk med at rejse oftere! Vi har satset på godt købsmandskab og i høj grad god kundeservice.

Backpackerlife.dk forhandler alt fra rygsække over til rejseudstyr. Er du helt i tvivl om hvad du skal købe på din første tur, så har vi lavet pakketilbud, hvor du kan spare penge og samtidig få alt relevant til din backpacking rejse samlet i én pakke. Læs mere om de 3 pakker her.

Smid en kommentar