Ungt billeje i USA – spar penge på jeres roadtrip!

Gæsteartikel af Oliver Pilemand.
For unge mellem 18-24 år kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse at leje bil og tage på road trip i USA: Med under age fees (ungebegyrer) op mod 60 dollar pr. lejedag oven i bilprisen samt skyhøje forsikringsaftaler for unge førere er der hurtigt brugt mange tusinde kroner, inden turen over-hovedet er gået i gang. På min egen tur i efteråret 2015 fandt jeg i midlertid frem til en billig løsning, som sparede hele min rejsegruppe for unge-gebyret, og dermed en masse penge til rejsen. Min løsning er opsummeret nederst i artiklen.

I efteråret 2015 planlagde jeg en road trip med fem gymnasievenner. Turen skulle gå tværs over USA. Vi var just blevet studenter og blev enige om at rejse i 2 måneder, oktober til december, og for ikke at være afhængige af Greyhoundbusser eller anden afgangsbunden transport, var planen at leje en bil. Så havde vi friheden til at køre og stoppe som det passede os. Situationen var dog den, at ingen af os var fyldt 21 – den normale myndighedsalder i USA – hvilket medførte en del udfordringer i forhold til at leje bil.

Cadillac Ranch i Texas

Cadillac Ranch i Texas – et gammelt kunstprojekt med 10 cadillac-biler gravet ned ude på en prærie

Begrænsede udlejningssteder
I første omgang lå udfordringen i overhovedet at få lov at leje bil som 19’årig, da de fleste biludlejere kræver minimum én fører over 21. På nogle af de større biltyper som Dodge Caravan og minivans (som var nødvendigt for os seks rejsende) er aldersgrænsen sat helt op til 25 år. Løsningen mod dette problem var at leje bilen i staten Michigan, hvor lovgivningen tillader at leje bil helt ned til 18-årsalderen (samme gælder for staten New York og Californien men her er ekstragebyrerne som regel højere). Så snart leje-kontrakten er på plads er det ikke noget problem at køre rundt i resten af landet, da lejeaftalen gælder efter lejestatens lovgivning.

Mange af de store billeje-selskaber tilbyder også at man kan aflevere bilen på en anden destination end hvor den blev samlet op, mod et mindre one-way-gebyr, der varierer alt efter afstanden
(vi samlede bilen op i Detroit, Michigan og afleverede den i Los Angeles, Californien for 500 dollars).

Daglige gebyrer
Den næste udfordring lå i selve lejeaftalen: Statistisk set sker der flere uheld og skader på bil hos førere under 25 år, og derfor er forsikrings-kravende og ekstragebyrerne for unge førere ofte meget høje. Det kan derfor blive dyrt at rejse i lang tid, selvom bilen som udgangspunkt er lejet billigt. Dette skyldes en såkaldt ”under age fee”, som er et dagligt gebyr, der pålægges alle førere i bilen under 24 (er de under 21 stiger den daglige pris tilmed). Dette kan komme til at koste mellem 25 – 60 dollars pr. lejedag pr. fører!
Gebyret varierer hos de forskellige forhandlere: Det er som regel hos de mindre selskaber som Dollar, hvor lejen af selve bilen er billigere end hos eksempelvis Hertz eller Avis, men de daglige gebyrer højere.

For tre førere i 60 dage ville vi ende med at betale næsten dobbelt leje af hvad bilen kostede i sig selv, og færre førere er ikke anbefalet, da der ikke er mulighed for at bytte rundt og skiftes til de lange stræk, der er uundgåelige på det enorme kontinent.

For et overblik over gebyrerne har den amerikanske hjemmeside vroomvroomvroom.com  en oversigt over de forskellige selskabers lejepolitik, samt deres typiske ungebyrer: https://www.vroomvroomvroom.com/teens-and-rental-cars.asp

Pacific Coast Highway i Californien
Pacific Coast Highway – Californiens kystrute mellem San Francisco og Los Angeles

Køb af bil – ikke en god løsning
Det kan heller ikke anbefales at købe en bil, med håb om at sælge den ved slutdestinationen:
At købe en bil i USA før ankomst til landet kræver at man lægger rigtig mange penge up front, og risikoen for at ende med en  bil i dårlig stand, uden mulighed for at få pengene igen, er stor. For at sikre kvaliteten skal bilen købes hos en forhandler, hvorefter bilen skal registreres og have nye nummerplader på et amerikansk motor-kontor, hvilket kan tage op til 30 dage efter bilen er købt. Det er ulovligt at køre i bilen i denne periode. At komme af med bilen igen er heller ingen nem sag: Den skal enten  sælges til en forhandler (som regel til en meget ringe pris) eller sælges privat, hvilket kræver tålmodighed, tid og mange kræfter. At sælge bilen til skrot kan være et ligeså stort arbejde som at købe den, da den så skal afregistreres, for at man ikke skal betale skat af en amerikansk bil, når turen er endt.


Pakkeløsninger

Som det så ud for os var der ikke andet for end at finde et sted at leje bilen, som ikke havde for høj under age fee, og som ville leje en 7-mands-bil ud til mindreårige. Det nyttede ikke at leje direkte gennem de store selskabers hjemmesider som eks. Hertz eller Avis, da det som udgangs-punkt ikke er muligt overhovedet at vælge en bil, hvis man angiver at man er under 21 år.

For overhovedet at komme frem til valg af bil er man nødsaget til at angive at man er 21 år gammel, og derfor vil hjemmesiderne være misvisende ift. ungegebyrerne.
Desuden varierer ungegebyret ift. hvem man taler med:
Ringede både til danske og amerikanske medarbejdere hos Hertz, Alamo, Avis, Budget og National, og alle var de lige usikre på hvad lejen kostede pr. dag.

Der findes også mange tredjeparts-udlejere som Rentalcars.com (der også har dansk service), der tilbyder pakkeløsninger med unge chauffører og GPS-leje, men såfremt hovedchaufføren ikke er fyldt 21 kan det stadigvæk gå hen og blive dyrt.

Tripwheels.com

Tips

Efter lang tids søgen fandt jeg en britisk hjemmeside, tripwheels.com, der er et tredjeparts udlejningsselskab som tilbyder pakkeløsninger til billeje i USA, blandt andet med løsninger til førere under 21 år. Det fungerer sådan at Tripwheels samler alle udgifter i én lejepris, også ungegebyret, så man som lejer nøjes med kun at betale ét beløb for leje af bilen (udover evt. one way fee), som også inkluderer

salgs- og stats-skatter i USA, forsikringsdækning, mulighed for at aflevere bilen tom for benzin  – og dermed ingen daglige gebyrer.

På linket nedenfor kan der læses om tripwheels.com’s egen lejepolitik for unge førere: http://www.tripwheels.com/us-car-hire-under-25

Normalt lejer tripwheels ud til førere over 21, da det er den normale billejealder i USA, men pga. den anderledes lovgivning i Michigan, var det muligt for os at fortsætte vores billeje gennem Tripwheels som om vi var 21. Så kunne vi leje en ”young driver package” i stedet – hvor 3 unge førere er inkluderet.

Tripwheels arrangerer lejeaftaler med Alamo og National, så selvom at ungegebyret frafalder, skal billejen stadigvæk ske i overenstemmelse med selskabets politik. Vi lejede bilen gennem tripwheels fra Alamo, da der ikke er nogen restriktioner på størrelsen af bilen for unge førere hos dem. Bilen skulle betales på forhånd, men dog med mulighed for at afbestille for fuld returnering med 2 dages varsel inden af-hentningdato. Desuden tilbyder Alamo en 24-timers prøve-periode med fuld tilfredshed eller pengene tilbage.

Da lejen var gennemført online fik jeg tilsendt en voucher af Tripwheels på mail, som bevis på min lejeaftale, der skulle fremvises ved afhentning af bilen. Afhentningen gik uden nogen strabadser eller ekstra afgifter (vi blev tilbudt en udvidet forsikringspakke men sagde nej tak da Tripwheels forsikring dækker de mest almindelige skader og uheld – dog skal man være opmærksom på at towing (bugsering) af bilen i tilfælde af sam-menbrud IKKE er dækket, og at denne forsikring skal tilkøbes).

Opsummering
Som ung fører bør du altså leje bilen i staterne Michigan, New York eller Californien, hvor det er muligt at leje bil som 18-årig.
Og så kan der spares mange penge ved at leje gennem tripwheels.com, da selskabet arrangerer pakkeløsninger hos selskaberne Alamo og National, hvor alle ungegebyrerne er dækket under én samlet pris. Hvis I er mange der rejser kan det anbefales at lave aftalen hos Alamo gennem Tripwheels, da Alamo ikke har nogen aldersbegrænsning på de store bilmodeller.

God tur og lykke til på rejsen!

Om Oliver:
Oliver er en ung mand på snart 20, og er blevet student fra Sankt Annæ Gymnasium i sommeren 2015. Han er i øjeblikket i gang med sit nuværende sabatår. Drømmen er at arbejde indenfor film, og han beskæftiger sig med musik og sangskrivning ligeså. Seneste tur Oliver var på var netop en overstået 2 måneders road trip tværs over USA med fem kammerater.

Støt holdet bag We Backpack

Folkene bag We Backpack er blevet iværksættere, og har startet backpacking webshoppen Backpackerlife.dk, med en tro på, at vi kan hjælpe folk med at rejse oftere! Vi har satset på godt købsmandskab og i høj grad god kundeservice.

Backpackerlife.dk forhandler alt fra rygsække over til rejseudstyr. Er du helt i tvivl om hvad du skal købe på din første tur, så har vi lavet pakketilbud, hvor du kan spare penge og samtidig få alt relevant til din backpacking rejse samlet i én pakke. Læs mere om de 3 pakker her.

Smid en kommentar