Jeg er kommet tilbage til Danmark og læser på på Aarhus Universitet. Nomadelivet er midlertidig slut for en stund. Men det tog ikke 2 dage førend jeg havde lyst til at rejse igen. Og her slog det mig – at jeg på mine rejser havde brugt langt størstedelen af min finansielle midler – havregryn og postevand står den på nu!

Efter hver hjemkomst til det danske Kongerige spørger folk mig ofte: ”Hvordan får du råd til at rejse?

Det er et meget forståeligt spørgsmål og også noget man taler med andre backpackere om, når man på det det obligatoriske spørgsmål på ens rejselængde svarer ”Et år vil jeg rejse!”. Det virker som om man har vundet i lotto?

Men husk du behøver ikke at være millionær for at rejse!

 

At rejse er en prioritering

Ligesom med alt andet i livet så handler det om prioriteringer. Hvis du virkelig vil rejse, så prioriterer din tid og dine penge. Om du er studerende, arbejder for Adecco, bor hjemme, har børn eller arbejde ved Mærsk – så handler det om prioriteringer.

Synes du stadig det er uoverskueligt at få råd til dine backpacking rejse, så læs med herunder. Jeg vil komme med så mange tips og trick til backpacking på budget som muligt. Det bliver en temmelig lang artikel – så hold tungen lige i munden så du kan få oplevet andet end den jyske muld!

Få et arbejde i udlandet

Vi starter med den umiddelbare – få et arbejde i udlandet! Hvis du ikke kan spare nok op, du har gæld, vil rejse i meget lang tid eller noget fjerde – så er det her en fantastisk mulighed.

I udlandet vil man ikke være ligeså privilegeret som i Danmark. Man skal ikke være kræsen ift. ens første job i udlandet. I den her sammenhæng er det en måde at få penge til at rejse, og ikke en karrierer vej (men det kan det jo ende med :-))

Her er en liste med jobmuligheder i udlandet:

  • Dykkerinstruktør / Divemaster (kræver 10.000 i betaling for relevante dykkercertifikater)
  • Bartender
  • Engelsktalende tour guide
  • Tjener / afrydder
  • Rengøringshjælp
  • Au Pair
  • Receptionen på hostel (! Meget populær !) og generelt arbejde hoteller
  • Skiguide
  • Arbejd med Yoga
  • Arbejde på en farm (Ekstremt populært i Australien, New Zealand og nogle steder i USA)

At få et arbejde i udlandet kan virke uoverkommeligt. Men det kan sagtens lade sig gøre. Det kræver at man er åben. Har man en nattevagt i hostelreceptionen og der hamrer en røvfuld ildelugtende turister ind efter en 20 timers bustur der ikke taler et ord engelsk kan det være op af bakke. Men når du dagen efter sidder og drikker øl med dem ved poolen er det nu ikke så slemt!

Mængden af backpackere der har rejst billigt på denne måde er helt utrolig. Og kan de kan du også! Jeg vil anbefale dig siderne Helpx.net og Workaway – det er de største og mest brugte sites.

Spar flere tusinde kroner op mens du rejser

Jeg vil altid slå et slag for at arbejde som dykkerinstruktør da jeg selv elsker dykning. Men det giver ikke en decideret opsparing. Til gengæld kan du tjene mange penge på at undervise i engelsk.

I Danmark skal unge kunne tale engelsk som dansk. Dette er også vigtigt for forældre på den anden side af jorden. Hvis du kan tale engelsk flydende, kan skrive nogenlunde på engelsk, så overvej at få et TEFL certifikat på nettet. Med det certifikat kan du undervise i MANGE lande. Tager du til Sydkorea kan du ligefrem spare mange tusinde kroner op. I Thailand kan du møde lokalbefolkningen imens du underviser og tjener udmærket penge (ift. lokal købekraft selvfølgelig) – listen er alenlang.

Hvis du Googler dig frem vil nogle asiatiske virksomheder endda betale din flybillet hvis du underskriver en kontrakt der binder dig til uddannelsesstedet for en periode. Men husk nu den gode ansøgning og et ordentligt CV hvis du vil have betalt din flybillet 🙂

Couchsurf dig glad

Vi har før skrevet om Couchsurfing Det er en verdensomspændende service, som sætter dig i forbindelse med lokale der vil tilbyde dig en seng, luftmadras eller gulvet gratis. Jeg har brugt couchsurf i over 5 lande og det fungerer rigtig godt. Du møder de lokale, de skøre, de sjove, de sociale og alle derimellem. Har du et åbent sind kan du spare vanvittig mange penge på det her. Og sejler det fuldstændigt med værten kan du jo altid høfligt tage af sted.
Dog vil jeg sige at hvis du er en alene pige, så vil jeg tage mine forholdsregler inden jeg couchsurfer alene. Det kommer selvfølgelig an på hvad region du rejser i i verden, men generelt skal man som alene kvinde være en smule forsigtig.
Mine positive oplevelser med couchsurf er alt fra at freedive ud fra kysten ved Salavador, Brasilien med lokale, til at få en seng ved en lokal i Asien da vi ikke kunne finde et bare nogenlunde hotel. Han gav endda lokal morgenmad!

Derudover findes der flere lignende sider såsom Servas og Hospitality Club hvis du vil prøve andet end den mest veletablerede tjeneste.

Lav din egen mad

Hvis du har det som mig, så er det lokale køkken 1/3 af rejseoplevelsen. Men vil du rejse billig og backpacke på budget så er det en oplagt at kokkerer selv.

Eksempelvis rejse jeg med Kristian i 2012 fra Thailand til New Zealand. Vi levede som konger i Thailand i et måned for under 3.000 kroner om måneden ift vores mad budget. Da vi ankom til New Zealand fik vi et chok. Mælk var dyre end hjemme i Danmark! Vi levede af pasta i store dele af vores tid på New Zealand – på et større budget end vi levede som konger i Thailand. Tænk hvis vi havde spist ude? Bare fordi du besøger en storby behøver du hellere ikke spise ude hver aften. Læg et budget og se hvor megen forskel det gør.

Er der intet køkken så tag selv plastikservice med. Se eventuelt vores backpacking pakkeliste for inspiration.

Den drastiske løsning

Du har sikkert hørt om det før. Folk sælger alt og tager af sted. Det lyder drastisk, men kan lade sig gøre. Jeg har mødt mange der har gjort det før og mon ikke jeg ender i en situation hvor jeg vil prøve den ultimative frihed selv?

Du kan sælge alt fra dine slidte Nike Sko på DBA til din bil på Bilbasen. Og det man køber sig til gengæld er jo den ultimative form for frihed. Og billetten sikkert :-)!

Pas en andens hus

Det her lyder som en fantastisk idé, som jeg fandt da jeg researchede lidt ekstra udover egne erfaringer til artiklen. Idéen er lånt fra This American Girl. Jeg har ikke selv afprøvet det – men det vil jeg sikkert som amen i kirken gøre på et tidspunkt!

Housesitting, som det hedder på engelsk, går ud på at man passer på en andens hus imens personen er væk. Ofte fordi de har et kæledyr som en hund. Du bor der så gratis. På nettet er der historier om folk der har levet i måneder af gangen ved at Housesitte! Der er et internationalt (Mexico, Thailand, Europa, Indonesien osv) netværk omkring Housesitting, og jeg vil anbefale dig at læse den her engelske guide før du starter hvis det lyder som noget for dig.

Du kan oprette dig som bruger på den her hjemmeside ”Trusted Housesitters” for at komme i gang.

Alternativt kan du prøve at se disse hjemmesider der også tilbyder “Housesitting”.

Generelle tips til backpacking på budget

Få dit et studie / ungdomskort. Nogle studiekort giver store rabatter i hele verden. Det grønne studiekort man kan få herhjemme fungerer faktisk som et Wildcard også – så lad vær’ med at lav samme fejl som mig, hvor jeg købte et Wildcard fordi jeg fløj ud fra København. Turen fra Jylland til Sjælland ville have været med rabat med det grønne ungdomskort.

Turistkort på din storbyferie. Når du backpacker ender du næsten altid på et tidspunkt i en storby. Benyt dig af muligheden for turistkort hvis du vil besøge museer. Et turistkort samler ofte flere entré udgifter i en samlet pakke for at lokke dig i flest mulige attraktioner. Det eksisterer i alt fra Helsinki, Paris, London til Berlin og Bangkok. Der er mange hundrede kroner at spare hvis man vil være kulturel.

Blaf dig til gratis transport. En mulighed som mange benytter sig af er at blaffe. På mine roadtrips samlede vi nogle blaffere op, og de var altid rigtig flinke backpackere. Vi blev venner med nogle af dem og drak øl med dem når vi mødte dem i byen senere hen.

Cykel dig fit og få gratis transport. Køb en cykel lokalt. De er ofte billige (under 500 kroner) og de kan nærmest sælges for samme beløb. Om du vil cykle jorden rundt som Nikolai Bangsgaard eller bare til stranden, så er det en billig måde at spare på transport.

Køb billige flybilletter. Læs vores guide til hvordan du sparer penge ved at finde billige flybilletter.

Sov i store dorm rooms. De store dorm rooms er næsten med garanti de billigste. Hvis du ikke er glad for at couchsurfe eller “housesitte”, så er det din bedste måde at få en billig overnatning på.

Spar penge og tag en Free Walking Tour. Få gratis sightseing tour når du backpacker på budget i næsten alle populære storbyer. Det er specielt udbredt i Europe, men jeg personligt været på talrige Free Walking Tours i alt fra Bangkok til Berlin til Medellin og Sao Paulo. Google dig frem til specifikt den by du leder efter for at finde en tur. Starter din tur i Europa kan du starte her: New Europe Walking Tours.

Skriv dig op på mail lister. Jeg hader også spam. Men det her et godt tip! Opret en Gmail, Yahoo mail eller lignende og så begynd at tilmeld dig mail lister fra flyselskaber, hostels osv osv. På den måde kan du adgang til deres specielle tilbud og spare faktisk en hel del penge i ny og næ!

Opsummering
Jeg håber den har artikel kan hjælpe dig. Penge er ikke alt og det kan bestemt lade sig gøre at rejse uden at være millionær. Faktisk kan man nærmest backpacke gratis! Det kræver en vis grad af tillid, at være sig selv behjælpelig og at være ukritisk. Men til gengæld kan du få nogle fuldstændig fantastisk autentiske lokale oplevelser og backpacke længere på budget end hvis du backpackede luksuriøst.

Hvis du har nogle forslag eller erfaringer, så kommenter endelig herunder. Vi rejsende skal hjælpe hinanden, så vi kan komme ud og se andet end vores eget Dannebrog. At rejse er at leve!

Spar penge på dit rejseudstyr hos Backpackerlife

I forlængelse af artiklen er det værd at nævne backpacking webshoppen Backpackerlife.dk. Backpackerlife er stiftet af folkene bag Webackpack med et ønske om, at hjælpe flere med at komme ud og rejse. Og et led i det er at skabe opmærksomhed om anerkendte udenlandske brands, som laver rejseudstyr i god kvalitet – men til lave priser. Ydermere har vi samlet nogle pakketilbud til dig, som lige har fået mod på at rejse, hvor du kan købe alt det du skal bruge til turen i forskellige samlede pakker.

Smid en kommentar