God Hostel opførsel: Do’s and Don’ts

Før jeg skriver videre på den her artikel, må jeg indrømme, at jeg selv har brudt nærmest alle de etikette regler jeg kommer med herunder. Men at rejse er også at lære. Og efter at have boet på hundredvis af hostels kan jeg konstaterer, at der er mange ubetænksomme rejsende i verden. Mange mennesker tror, at oprydningen klarer sig selv, samt at de kan smide tamponer rundt på badeværelset (!!) eller at det mest betænksomme er, at pakke trekking-udstyr kl 04.30 om natten i et 12-mand stort dorm-room.

Så jeg tænkte, at jeg ville skrive en artikel i samarbejde med nogle gamle rejsekammerater. Følgende er skrevet med hjælp fra Ryan, Nick, Per og undertegnede. Her er hostel tips, så du huskes som den berejste med omtanke på andre, og ikke i stedet fremstår som personen der er ligeglad, næste gang du mødes på de berejstes vej med gamle hostel-kammerater.

Hold badeværelset rent

Jeg er klar over, at bor du på Wild Rover i Sydamerika – så be’r man om bræk på gulvet. Men generelt, så bliver man overrasket over, hvor meget folk sviner på badeværelserne. Hold dine toiletremedier i en praktisk toilettaske, og ryd op efter dig selv. Lad vær’ med at tisse på gulvet og skal du kaste op – så gør det i toilettet og ikke i badet. Dit badeværelse hjemme er hellere ikke tæske-beskidt?

Vær stille – men ikke nødvendigvis musestille

Det er fair game at gå rundt på dit dorm room om dagen. Og bor du i et stort dorm room (som oftest er de billigste), så er det næsten umuligt på et tidspunkt ikke at møde en der sover en morfar. Men når klokken bliver 22.00 eller 23.00 er det altså på tide at være stille. Du kan starte festen udenfor værelset, eller skype med mor i et andet lokale. Hvor dejligt det end er at høre om mors hjemmelavede danske frikadeller, så gør det ude på gangen.

Et tip hvis du bor i et stort dorm room er ørepropper eller mp3-afspiller. De er begge guld værd!

Hold lyset slukket

I forlængelse af at være stille, så er det også god hostel etikette at holde lyset slukket. Indtil solopgang er der ikke noget værre end at genleve sine bratte vækninger i militær-dagene fordi du skal pakke tasken. Et tip er at tage en pandelampe eller lille lommelygte med. Brug til nøds din iPhone til at lyse med.

Pak din backpacking rygsæk tidligt

Jeg kunne skrive mange lange sætninger om, hvorfor det her er væsentligt. Men mest af alt er det bare irriterende for alle andre i værelset. Så pak så meget som muligt aftenen eller morgenen inden afgang. Og husk nu at plastiksække i alle afskygninger larmer som om der ikke er en dag i morgen.

Sæt Emil Stabil på lavt blus

Jeg falder selv i søvn til musik – ligesom mange andre. Men det er ikke fedt for en brasilianer at lære Emil Stabils omkvæd udenad kl 03 om natten. Nogle mennesker kan simpelthen ikke falde i søvn til musik, så har du den på maksimum kan det være en rigtig pestilens! Så hold volume knappen 2 decibel lavere end du plejer.

Lad vær’ med at forvandle værelset til et gadevaskeri

Den her er lidt tricky – det var Ryans idé. Men vi rejste sammen i Indonesien og boede på et hostel hvor vi efter en lang dag med dykning, kom tilbage til et hostelværelse der var lavet om til hvad der lignede et gadevaskeri. En Peruviansk kvinde havde simpelthen vasket hele hendes taske og hængt det fuldstændig uhæmmet op rundt i værelset! Det er okay at vaske en smule tøj og hænge det op – men langt de fleste hostels har områder / tørrestativer til det. Brug dem og begræns dig på værelset.

Hold køkkenet rent

En af de steder man kan spare mange penge når man backpacker er på ens madbudget. Derfor er der mange, som bruger hostel køkkener til at lave mad. Og her gælder der altså samme spilleregler som i Kongeriget. Ingen vil have vilde sygdomme – så vask nu op efter dig. Med sæbe! Sætter du noget i køleskabet der er dit, så er det også en god idé at smide et navneskilt på det. Og som Per nævnte, så er der intet værre end at handle ind på et stramt madbudget, og der så er en der har taget chancen og nuppet ens madvare. Not cool.

Giv et knus (eller bare et smil)

Vi danskere (skandinaviere generelt) har en tendens til at være noget generte og indadvendte. Men når du rejser kan du være hvem du vil – så giv hånden eller sig hej eller giv et knus – ja hvad som helst! Det gør det så meget federe at være på et hostel, når man er åben og imødekommende. Og det kan man jo ligeså godt være når man potentielt skal sove i samme rum med folk i mange dage?

Hold det private privat

Der er mange måder at lærer hinanden at kende på. Nogle af mere intime end andre. Men lad nu vær’ med at indvie os andre i dit orgasme-skuespil. Lad vær’ med at have sex i dorm rooms. Medmindre du selvfølgelig gerne vil udvises midt om natten af vagten.

Bliv venner med personalet

Sidste tip er måske det vigtigste. Udover at blive venner med dine medrejsende, så gør dig umage og bliv venner med personalet. Både andre backpackere og de lokale der arbejder der. Både fordi de også skal have lov til at eksistere, men også fordi de generelt er fede at snakke med plus de kender stedet en del bedre end du selv gør. De er ofte rigtig fede personligheder der kan tage dig med til undergrundsfester, lærer dig lokale gloser og hvem ved? Måske rejser du videre med dem? Personligt har personalet været en af hovedårsagerne til, at specifikke hostels endte med at tage flere uger af mine udlandsrejser i streg. Og så laver personalet jo din mad og dine drinks – og det er vel i egen interesse ikke at spise bussemænd?

Overstående tips og trick er et kort uddrag af ting, som vi har oplevet rundt omkring på hostels i verden. Vis omtanke, vær åben og selvfølgelig også vær en smule overbærende – man er trods alt fra forskellige kulturer og nogle rejsende har mere overskud end andre. Men benyt disse huskeregler, så du ikke fremstår som personen, de andre ikke har lyst til at bo eller rejse sammen med igen!

Har du nogle tips jeg har glemt eller personlige oplevelser, så del dem gerne i kommentarfeltet 🙂

Støt holdet bag We Backpack

Folkene bag We Backpack er blevet iværksættere, og har startet backpacking webshoppen Backpackerlife.dk, med en tro på, at vi kan hjælpe folk med at rejse oftere! Vi har satset på godt købsmandskab og i høj grad god kundeservice.

Backpackerlife.dk forhandler alt fra rygsække over til rejseudstyr. Er du helt i tvivl om hvad du skal købe på din første tur, så har vi lavet pakketilbud, hvor du kan spare penge og samtidig få alt relevant til din backpacking rejse samlet i én pakke. Læs mere om de 3 pakker her.

Smid en kommentar