Interrail i Europa: Guide, overblik og priser

Oplev Europas kultur på tæt og billigt hold med Interrail!

Vores kære Europa er ganske historie- og kulturrigt. Det er det gamle ordsprog; man tænker ikke over de skatte man har derhjemme. Mange rejser til Asien eller Sydamerika, men glemmer hvor fantastisk Europa er. På trods af den korte distance er der mange, som desværre ikke får udforsket det europæiske kontinent. Derfor giver vi dig nu en guide til, hvordan du billigt kan opleve hele Europa på den bedste og mest fleksible måde; i et tog!

At rejse med tog i Europa er for mange den ultimative form for frihed!

Hvad er interrail i Europa?

Med Interrail kan du via togrejse opleve alle de europæiske lande. Interrail dækker over de europæiske jernbaner og da vi generelt har har en glimrende infrastruktur i Europa, som binder tæt på samtlige af de Europæiske lande og hovedstæder sammen. Dette gør det nemt og enkelt at rejse fra land til land. Interrail pass er forbeholdt EU-borgere. Når du tager toget på en interrailbillet, er det ikke “interrail”-toge, men normale toge i fra landenes respektive selskaber.

Der findes enten et Global Pass, der giver adgang til nærmest alle EU-lande eller et One Country Pass, der giver adgang til kun et enkelt land.

Priserne for en billet til Interrail afhænger af, hvor lang en periode du ønsker at rejse i. Det er muligt at købe fra 5 til 30 rejsedage og priserne varierer herefter samt om du ønsker, at rejse på 1. eller 2. klasse. Børn rejser gratis hvis de er under 12 år.

Du kan købe et interrail pass op til 11 måneder før afrejse (sat op i 2016 fra 3 måneder før). Køber du online skal du tidligst vælge afrejsedato 10 dage efter bestillingen, da dit interrailkort skal sendes med posten (du kender PostNord :-))

Fordele ved Interrail billeter vs. købe normale billetter “on to go”

Nogle køber interrailbilletten fordi de så skal ikke bekymre sig om det under turen. Andre regner på det. Men typisk – hvis man er under 28 år gammel – vil det være en god handel at købe interrail i Europa. Bruger du et 30 dages Global Pass hver dag koster det dig cirka 100 DKK (105) per dag. Det er nærmest en umulig pris at slå på andre måder!

Bruger du det kun lad os sige hver anden dag, som under 28 år, jamen så er det stadig 200 kroner per dag. Hvilket også er sindssygt billigt!

Er du over 28 år? Så skal du have et Adult Global Pass. Rejser du hver dag koster det dig cirka 140 DKK. Igen en pris der er svær at slå på andre måder.

De “ikke-monetære” fordele
Der er masser af andre fordele ved netop, at rejse med Interrail. Det første er fleksibiliteten og friheden ved at kunne tage hvorhen du vil! Men som nævnt, er det jo billigt. Det er derfor et godt alternativ til dyre flyafgange. Du får en unik oplevelse under transporten. Se om du kan få en vinduesplads og nyd turen gennem fremmede landskaber. Du skal ikke bekymrer dig om din bagage på samme måde, som du skal under flyture, da der ingen vægtgrænse er. Såfremt du skal rejse gennem flere lande anbefaler vi dig dog, at du rejser med en god backpack, som er let og praktisk pakket, da dette er mest behageligt og lettest at transportere.

Priser på Interrail i Europa

Som sagt er der to typer billetter Global Pass eller One Country Pass. Langt de fleste vælger et Interrail Global Pass billet. Her kan du vælge en 2nd class ticket eller 1st class ticket. De fleste vil vælg en 2nd class ticket.

  • Der er to billettyper indenfor Interrail Global Pass, noget jeg her kalder “dage i en periode (flexi)” eller “kontinuerligt”. Flexi er en periode der forstås som antal rejsedage indenfor en periode, fx. har du 5 rejsedage med tog i periode på 15 dage. Tager du et nattog der rejser fx kl 20:00, så vil det typisk også bare være én rejsedag du bruger på det.
  • Den anden type er kontinuerligt. Her vælger du en dato din Interrail billet skal starte, og så har du ubegrænset togrejser i den periode i fx. et måned.
  • Husk at du med et Interrail Global Pass kun her én udgang og én hjemkomst billet til Danmark med DSB

Sådan ser et interrail pass ud. Husk at udfyld rejsekalenderen. Billede fra https://www.interrail.eu/

Sådan ser en travel report ud. Den skal udfyldes hver gang du går ombord på et tog. Foto fra Flickr.com

Mulige destinationer

Kun fantasien sætter grænser på ens interrailruter. Som altid, så synes vi netop at fleksibileten ved interrail er en af de store fordele – så lad vær’ med at sæt dig for fast på en konkret rute!

Men som inspiration er her nogle bud på konkrete interrail ruter (benyt Google Maps til at gå på opdagelse :))

Storbysruten (3-5 uger)
Danmark – Berlin – Prag – Munchen – Milano – Paris – London – Bruxelles/Amsterdam – Op mod DK igen

Østeuropa (varighed afhænger af om du tager tog eller flyver til Prag)
Prag (Tjekkiet) – Warszawa (Polen) – Bratislava (Slovakiet) – Ljubljana (Slovenien) – Wien (Østrig) – Prag

Central og vestlige Europa
Paris (Frankrig) – Bruxelles (Belgien) – Amsterdam (Holland) – Köln (Tyskland) – Berlin (Tyskland) – München (Tyskland) – Zürich (Schweiz) – Milano (Italien) – Marseilles (Frankrig) – Paris (Frankrig)

Den skandinaviske rute
København – Göteborg – Oslo  – Stockholm – Helsinki – Stockholm – København.

Et af vores bud på en kanon interrail rute i 4 uger.

Bedste tidspunkter at tage af sted på Interrail i Europa?

Interrail i Europa er typisk noget, som unge mennesker rejser på om sommeren. Det er klart her der er flest rejsende. Det er også derfor,  at der i sommerperioden fra 11. juni til 3. september 2017 er der reservationspligt på alle internationale tog, der kører direkte mellem Danmark og Hamburg. Men lad dig ikke begrænse til kun sommeren. Rejser du i efteråret er du “uden for sæson” i storbyerne, hotelpriserne falder og du får gaderne mere for dig selv. I det centrale og det sydlige Europa er vejret også betydeligt bedre langt hen i efteråret end hjemme.

Hvor kan jeg købe en Interrailbillet?

Den letteste måde at købe en billet til Interrail i Europa er på internettet. På dansk er der DSB’s hjemmeside, som sælger interrail billetter her; https://www.dsb.dk/find-produkter-og-services/interrail/
Alternativt kan man købe billetterne på www.interrail.eu eller på https://www.myinterrail.co.uk/interrail-passes/global-pass/. Jeg vil anbefale, at man sammenligner priserne på siderne, da der kan være en lille prisvariation!

Derudover kan man også bestille per telefon ved at ringe til DSB på 70 13 14 18.

Skal man reservere pladser når man er på Interrail i Europa?

På nogle længere strækninger og i nogle lande er det obligatorisk at reservere pladser i toget. På nattoge kan du reservere en plads i en køjeseng. I lokale og regionale toge stiger man bare på og finder en tom plads.

I de tog hvor du skal reservere plads svinger priserne fra få euro til noget mere. Den engelske side Seat61 har en fantastisk oversigt over samtlige lande og Interrail. Du kan se en landeoversigt på linket her.

Tips til din interrail rejse

1. Interrail Planner App

En god app til at planlægge din interrail tur. Den kan bruges offline, så du spare data. Brug app’en til at checke afgangstider og købe e-billetter.

2. Få det blå sygesikringsbevis. Det er vigtigt for, at din forsikring dækker. Og husk en forsikring!

3. Tjek We Backpacks pakkeliste så du lettere kan pakke og ikke glemmer noget til turen

4. Download et landekort over de europæiske togstrækninger, så du bedre kan planlægge din interrail tur på linket her.

5. Hold styr på dine yndlingsrestauranter, seværdigheder og lokationer på dine rejser med den geniale app Citymap 2 Go

6. Få endnu mere inspiration på den danske side Interrailguide.dk.

Det var det!

Jeg håber artiklen er med til at give overblik og klarhed over hvad interrail er for en størrelse. Det at rejse med tog, om det er i Europa eller bare herhjemme, er en fantastisk måde at se et land på. Har du tips eller tricks – eller måske en god interrail rute? Så del det med os andre i kommentarerne under her. God tur!

Hvis du mangler backpacking rejseudstyr så vil vi anbefale at www.backpackerlife.dk, hvor du kan se købe rejseudstyr til din næste rejse. Backpackerlife.dk er stiftet er folkene bag Webackpack med et ønske om at hjælpe flere med at komme ud og rejse. Produkterne er veltestede og billige!

Smid en kommentar