“Hvorfor tager du til Koh Tao? Der tager alle hen jo!”
Det var sådan mine engelske rejsekammerater reagerede, da jeg sagde jeg tog til Koh Tao for at dykke. Og hvor skal man starte med at beskrive The Turtle Island?
Som vi skrev tidligere i artiklen 6 fantastiske backpacking dykkerdestinationer, så er Koh Tao svær at komme udenom. Du tænker nok Full Moon Party når du tænker på Koh Phangan, The Beach når du tænker på Koh Phi Phi og dykning når du tænker på Koh Tao.
Koh Tao er et yndet backpacking mål i sig selv, og vi vil her forsøge at forklare lidt om øen, og specielt hvorfor du skal dykke her! Personligt har jeg selv været på øen over 5 gange og taget både min PADI Open Water, Advanced Diver og mit PADI Rescue Diving course her.
Hvad gør Koh Tao speciel?
Hvorfor tager alle så hen til Koh Tao? Der er flere grunde til det. For det første Koh Tao er relativ lettilgængelig fra Bangkok. Mulighederne for fly, tog og bus er mange. Busturen er godt nok hård og bumpy (husk en pude hvis du tager busturen! Ellers er tog mere behageligt. Book i god tid i forvejen hvis du vil have en “sovekabine” i asiatisk dimensioner – de passer sjældent i størrelserne til en dansk mand). Øen ligger i den smukke Thailandske bugt. Der er overvældende mange dykkerbutikker (50+!), dykkertilbudene er billige, livsstilen er afslappet og øen er fantastisk smuk generelt.
Thailand er sindssygt populært blandt backpackere og jeg startede også min første rejse i Sydøstasien her. Snyd ikke dig selv for at prøve at dykke. Der kan være vej fra ord til handling, så her er et par tips og tricks inden forhåbentlig taget skridtet til at dykke ved Koh Tao.
Hvilket dykkercertifikat skal jeg vælge?
Når du ankommer på øen står sælgerne i kø for at få fat på dig. Du ser skilte med både PADI og SSI logoer, som er de to absolut største dykkerorganisationer i verden. Begge organisationer har “egne” træningsmetoder, certificeringer og øvelser. Når det er sagt så er der i realiteten ikke stor forskel på dine kundskaber som dykker bagefter kurset. Du kan bruge begge certifikater over hele kloden når du backpacker.
Jeg vil personligt anbefale PADI, da det er verdens største organsation og det giver flere muligheder for at få arbejde hvis du skulle vælge at efteruddanne dig som dykker til eksempelvis Divemaster. Så hvis du har tanker om at leve drømmen som pro dykker på et tidspunkt – så vælg PADI.
Open Water hvad for noget??
Det at tage et dykkercertifikat kan virke ret skræmmende i sig selv. At trække vejret under vand er surrealistisk første gang – ren Darth Vader! Medmindre du bare tager et prøvedyk (det man kalder DSD – Discover Scuba Diving – som ikke er et decideret kursus), så vil du starte med et Open Water Diving Course.
Typisk er dykkerkursets varighed 3-4 dage. Her ser du videoer, læser din manual/bog, tager test og har træning i poolen og selvfølgelig dyk i havet. Typisk vil forløbet se således ud:
Første dag
Du møder din dykkerinstruktør, som viser dig rundt og fortæller dig lidt om dykkerbutikken. I vil starte i et “klasselokale” (hvis man kan kalde strand og palmetræer det) hvor i lærer det mest basale om dykning, om udstyret og det fysiologiske aspekt af dykning. Om eftermiddagen vil i typisk være i en pool (det kan forekomme at det er i havets vandkant i stedet) hvor i vil lave forskellige øvelser. Alt sammen meget stille og roligt og jeg er sikker på din instruktør guider dig fint i gennem starten! Du skal selvfølgelig helst kunne svømme bare nogenlunde for at være dykker og træde vande i 10 minutter.
Anden dag
Igen starter dagen i klasselokalet med teori og quiz. Derefter kommer det spændende første dyk – som normalt ikke er dybere end 8 meter. Du vil på anden dagen også have dit andet dyk hvor i vil træne øvelser på havbunden og blive mere sikre i vandet samt på udstyret. Alle øvelser er blevet trænet i poolen / vandkanten inden i hopper i det rigtige hav.
Tredje dag
Sandsynligvis vil i tage med morgenbåden for jeres 3 og 4 dyk. Morgendyk kan være noget af det mest fantastiske at opleve – men der er stadig øvelser og det er stadig meget nyt at være under vandet. Om eftermiddagen skal i tage en skriftlig eksamen og herefter er du uddannet Open Water Scuba Diver!! 🙂
PS: Vær’ ikke bange for det akademiske. Skolerne tjener penge på at uddanne jer, så testen skal i nok klare.
Det at være Open Water Diver vil sige du kan dykke ned til 18 meters dybde, og du kan dykke uafhængig af en professionel, så længe du dykker med en makker.
Pris og fun dives
Koh Tao er et af de billigste steder i verden at tage sit Open Water dykkerbevis. Ja faktisk hvilket som helst dykkerbevis det skulle være.
Et PADI kursus vil koste lige under 10.000 baht. Dette inkluderer ofte basic accomodation. Nogle skoler tilbyder kurser ned til 9.000 baht – men jeg ville ikke gå så meget på kompromis.
Hvis du får mod på mere dykning, så er min klare anbefaling at tage nogle fun dives ligeså snart du har fået dit certifikat. Når du tager dit certifikat er alt nyt, og man er anspændt, og føler sjældent man har fuld kontrol over situationen. Ved at tage nogle dyk for sjov kan du koncentrere dig om bare at være turist under vandet. Du får mere erfaring og nyder det forhåbentlig også mere. Jeg fun divede ikke til at starte med – og det fortrød jeg meget senere! Et fun dive koster mellem 700 – 1.000 baht alt efter hvor mange dyk du tager.
Forskellige dykkerskoler
At sige der er et væld af dykkerskoler på Koh Tao er en seriøs underdrivelse. Der er over 50 skoler på øen – store som små. Det kan være svært at vælge, så jeg har samlet en kort liste herunder:
De største: Bans Dive School, Crystal, Big Blue
Velrenommerede skoler og strømlinet. Du vil helst sikkert møde mange andre backpackere her. Skolerne har instruktører der taler dansk og selvfølgelig engelsk. Store både.
Mellemstørrelse: Coral Grand, New Way, Scuba Junction
Rigtig fornuftige skoler, som i min optik har det bedste fra begge verdener. Hvis du har rejst eller rejser med Jysk Rejsebureau og købte et dykkerkursus gennem dem, så er det helt sikkert gennem Coral Grand Divers.
Coral Grand får også mine varmeste anbefalinger. De har fantastiske faciliteter, deres shop ligger ud til vandet, de har det nyeste udstyr, danske guides og instruktører og tager dig hen til til premium divesites. Jeg har taget både mit Open Water, Advanced og Rescue Diver certifikat ved dem – de er verdensklasse! Vælger du dem så hils Silvanio (daglig leder) fra Lars.
Mindste/mindre: Sairee Hut, Roctopu
Udover min anbefaling til Coral Grand førend, så er der så mange skoler på øen, at det næsten kan betale sig, at bare rejse til øen og så bruge en dag på at gå rundt og se de forskellige dykkerbutikker. Dykning er en potentiel farlig sport, så brug din mavefornemmelse når du vælger! Når det er sagt så overvej;
– Om instruktøren taler dansk – eller om engelsk er ok.
– Spørg hvor store grupper de dykker med.
– Hvor tidligt tager de af sted om morgenen?
– Har de udstyret i din størrelse? Er det nyt eller misbrugt og skadelidt?
– Kan du møde din instruktør? Er han en gammel røv eller flink og imødekommende?
– Har de en pool? Hvordan er de generelle faciliteter.
– Er overnatninger inkluderet i den samlede pris?
– Hvad koster fun dives?
– Kan de eventuelt have en fotograf med på et af dykkene?
Dive sites omkring Koh Tao
Der er mange forskellige dykkersteder omkring Koh Tao. Jeg har dykket de fleste og har lavet en lille beskrivelse af de bedste herunder. Fiskenes navne har jeg kun lært på engelsk, så de danske navne kan jeg desværre ikke.
The Twins
Når du sejler ind til Koh Tao ligger du helt sikkert mærke til den lille ø Koh Nang Yuan nordtvest fra selve Koh Tao. The Twins er et meget besøgt dykkersted lige ved Koh Nang Yuan. Det er et simpelt sted med lav dybde. Du vil muligvis komme her på dit 1 eller 2 dyk.
White Rock
White Rock er også meget benyttet. Du kan se alt fra butterflyfish til stingrays og skildpadder her!
Green Rock
Når du dykker på Green Rock så pas på du ikke svømmer hen over territoriet på en triggerfish. De er flotte fisk – men de beskytter det de “har” og kan godt “spise” din finne mens du forsøger at sparke den væk.
Vragdykket
Du kan dykke med et vrag på Koh Tao. Det er også blandt de nyeste dykkersteder på øen. Det er US Navy skib i sin tid. Der er mulighed for at se Stingrays og Pufferfish samt en masse småfisk. Dykkerstedet er kendt som “The Wreck of the Sattakut” på øen. At lade som om man skyder den store kanon af kan blive et fedt billede – måske dit nye Facebook profilbillede?
Sail Rock
Sail Rock er et premium dive site. Men det er ikke det sted man kommer oftest. Det er en tinde beliggende mellem Koh Tao og Koh Pha Ngan. Sejlturen varer et par timer og koster lidt ekstra at tage – et sted mellem 2.000-3.000 baht. De fleste dykkerskoler tager kun en ugentlig tur hertil – men det er bestemt det værd!! Led efter nudiebranches på tinden!
Chumphon Pinnacle
Af alle dive sites omkring Koh Tao er Chumphon Pinnacle min absolutte favorit! Det er endnu en tinde midt ude i havet cirka 40 minuters sejllads væk fra Koh Tao. Du vil typsik komme herud på de 3 Open Water dyk eller når du skal fundive. Dyrelivet er rigt og du kan se alt fra sea anemones, butteflyfish til store schools af trevallys, baraccudas (!) og batfish.
Hvis du er umådelig heldig, så kan du se en hvalhaj her! Jeg var så usandsynligt heldigt at opleve det – og jeg må indrømme at det stadig er en af de bedste og vildeste oplevelser i mit liv!
Southwest
Her kan du være heldig at spotte Giant Groupers – som kan være enorme!
Opsummering
Koh Tao er et perfekt mix af at være en udviklet ø, men samtidig også et øparadis. Når du ankommer som backpacker, så pas på du ikke bliver afhængig af øen! Mange ankommer som backpacker for et par dage – men ender med at blive i uger!
Jeg er selv kommet tilbage 5 gange til øen, og den er lige fantastisk hver gang. Maden er god, festerne varer til morgentimerne og hvis det ikke er vildt nok – så ligger Koh Pha Nang lige ved siden af.
Dykning her kan være spektakulært på dykkersteder som Chumphon Pinnacle. Prisen er i bund og mange af dykkerbutikkerne er bund professionelle.
Det at dykke er en livsstil. Det tager tid og tålmodighed. Det er grænseoverskridende til at starte med, men fantastisk når du giver det en chance. Det at dykke er en social og aktiv sport – og du vil møde mange fantastiske mennesker i forløbet. For nogle ender dykning endda med at blive en karriere vej!
Hvis du giver dykning på Koh Tao en chance som novice dykker, så åbner du døren op til 71 % af kloden du ikke kendte. Og tro mig – landjord er kedelig bagefter!
Støt holdet bag We Backpack
Folkene bag We Backpack er blevet iværksættere, og har startet backpacking webshoppen Backpackerlife.dk, med en tro på, at vi kan hjælpe folk med at rejse oftere! Vi har satset på godt købsmandskab og i høj grad god kundeservice.
Backpackerlife.dk forhandler alt fra rygsække over til rejseudstyr. Er du helt i tvivl om hvad du skal købe på din første tur, så har vi lavet pakketilbud, hvor du kan spare penge og samtidig få alt relevant til din backpacking rejse samlet i én pakke. Læs mere om de 3 pakker her.