Backpacking i Sarajevo, Bosnien & Hercegovina

“Lad os tage til Sarajevo!”, er sjældent det første man tænker på, når man er på farten eller planlægger ens backpacking tur hjemmefra Danmark. Men lad mig overbevise dig om, hvorfor Sarajevo en overset europæisk perle, en fed kulinarisk oplevelse, som er iscenesat i et smukt bjergterræn. Og ikke mindst hvorfor Sarajevo er blandt de mest autentiske oplevelser man kan have i Europa!

Flyveturen ind over bjergene til Sarajevo er en fantastisk udsigt

Et kulturchok i ordets bedste forstand

De der er gamle nok til at huske 90’erne (og ikke født i 90’erne som jeg) vil kunne mindes den Bosniske Krig. Selvom byen i høj grad stadig er gennemhullet og fyldt med morter kratere, så er emmer byen af vaskeægte Balkan-charme.

For Sarajevo er en vibrant by! Der er massere af små hyggelige gader, sovenuir butikker, cafeer, restauranter og barer. Og i de små gader holder butikkerne åbent til sent.

Lækker mad i Balkan området

Balkan området er bestemt undervurderet på den kulinariske scene. Prøv den klassiske bosniske ret “Cevapi”, der er en grillet pølseret med fladbrød, løg og creme fraise. De lokale sværger til maden, og det smager faktisk overraskende godt! Der er massere af restauranter i byen der udelukkende serverer Cevapi.

Men husk, man er i Balkan området, og det er en autentisk oplevelse. Så alle ryger indenfor på restauranterne (selv de højest bedømte på Tripadvisor). Og med alle mener jeg gæster, kokke og tjenere!

Snyd hellere ikke dig selv for at prøve klassisk bosnisk kaffe, der serveres i et Tyrkiet-inspireret kaffekrus. Tilsæt kager fra Balkan-områder og urte-te (der kan helbrede dig ifølge legenden) og du har til et perfekt pitstop.

Byens opleves bedst til fods på en Free Walking Tour

Jeg er stor fortaler for at tage Free Walking Tours hvorend man kan komme til det. Konceptet er simpelt: Turene arrangeres af lokale guider, varertypisk 2,5 time og man giver det beløb man føler turen var værd i drikkepenge til slut.

Disse ture er ofte blandt højdepunkterne på mine Backpacking turer, og Sarajevo skuffer ikke!

Sarajevo er på ingen måde en storby, og man kan på få dage gå byen tynd. Men det er de lige af charmen. Taxaer i byen er dog også meget billige, ligesom prisniveauet er langt under det danske

Jeg vil anbefale Toorico Tours hvis du vælger en gratis gåtur. Toorico styres af en stor og sjov bosnisk fyr ved navn Ervin. Turen er MEGET informativ, men han viser dig hele byen og er velforberedt. Du ser kirkerne, markedshallen der bruges dagligt af de lokale, hører om dagligdagen for de lokale (som fx tjener gns. 2500 DKK om måneden). Du lærer om tiden under krigen i 90’erne, hvor Sarajevo blev belejret i 4 år (længste belejring nogensinde i en krig).

Man får på turen et indblik i det politiske klima (de har 3 præsidenter (!)), og hør personlige anekdoter om Zlatans oprindelige hjemland tilføjet en god balance mellem humor og alvor.

Must-see i Sarajevo

Den gamle olympiske bobslæde fra 1984

I 1984 var Bosnien vært for vinter OL. Hele komplekset i Sarajevo er nu forladt, og blevet bombarderet med fedt grafitti. Det er en unik ting at se, og giver rig mulighed for fede billeder!

Bosniske favellas

Favellas er nok et forkert ord at bruge, men bjergsiderne der omkranser Sarajevo er fyldt med smukke lokale huse der til forveksling kan ligne dem man er i Rio de Janiero.

Gå en tur op af de stejle bakker, og få en fantastisk udsigt udover Sarajevo. Se The White Castle eller Yellow Castle for at ramme De mest anbefalede udkigsposter fra tripadvisor.

Mindesmærket for starten af 1. Verdenskrig

Sarajevo har med nogen by været omdrejningspunkt for krig. Selvom byen er i bedring, ser man det mange steder når man vil backpacke i Sarajevo. Eksempelvis blev arvingen til den Østrig-Ungarnske trone Franz Ferdinand snigmyrdet med hans kone på et hjørne i byen i 1914, hvilket (blandt mange ting) startede 1. Verdenskrig!

Smuk respekt for og i blandt religioner

Byen er også et smukt sted ift. religion. 85% af byens indbyggere er muslimer, mens der er minoritetsgrupper af primært kristne og jøder. Men alle religioner lever i fred med hinanden. Der er ingen CCTV kameraer udenfor synagogerne, og du bemærker nærmest end ikke der er muslimer, da majoriteten af de lokale går klassisk klædt i europæisk tøj. Det er fantastisk befriende ift. debatten hjemme i Danmark at se.

Og nu hvor vi snakker islam, så er der nogle flotte gamle moskeer spredt rundt i byen, som bestemt er et besøg værd.

Bosnien er så smuk, så smuk!

Og husk; mine billeder i dette indlæg er fra 4 dage i November. Hvis du vil backpacke i Sarajevo om sommeren, så er byen endnu mere billede skøn! Det positive ved vinteren er, at bjergene er snedækket.

Vi tog en (meget bumpy) tur videre til Beograd i Serbien. Og selvom busturen var 8 timer, fik vi til tider fuldstændig postkort perfekte udsigter i den bosniske natur, som mange siger er Europas smukkeste!

Alternativt er det også relativt let at tage en bus direkte til fantastiske Budapest fra Sarajevo.

Safe travel og skriv endelig i kommentaren hvis du har spørgsmål!

Støt holdet bag We Backpack

Folkene bag We Backpack er blevet iværksættere, og har startet backpacking webshoppen Backpackerlife.dk, med en tro på, at vi kan hjælpe folk med at rejse oftere! Vi har satset på godt købsmandskab og i høj grad god kundeservice.

Backpackerlife.dk forhandler alt fra rygsække over til rejseudstyr. Er du helt i tvivl om hvad du skal købe på din første tur, så har vi lavet pakketilbud, hvor du kan spare penge og samtidig få alt relevant til din backpacking rejse samlet i én pakke. Læs mere om de 3 pakker her.

Smid en kommentar