Rejse til Myanmar: Alt du skal vide før du rejser

Oplev Sydøstasien som det var for 30 år siden!
Myanmar var i mange år et notorisk lukket land i Sydøstasien, men det har på få år ændret sig med hastige skridt. Da jeg første gang rejste til Myanmar i 2014 havde landet kort forinden fået landets første hæveautomat. I bogstaveligste forstand stod familier i samlet flok og kiggede med største forbløffelse når et familiemedlem hævede penge!

Men Myanmar ændrer sig nærmest på månedsbasis i disse dage. Efter åbningen af landet i 2011, hvor der var en 15 år langt forbud mod regulær turisme, er turismen kun på vej ét sted – opad! Og det vil man opleve på Tripadvisors top10 turistattraktioner rundt om i landet. Man er ikke alene mere i de mest turisttunge områder.

Myanmar har i disse tider svært ved at håndtere det nye store antal af turister. Men det gamle Burma rummer stadig oceaner af muligheder – lige fra ældgamle ruiner, grønne regnskovsområder, fantastisk gammel kultur, smukke høje bjerge, billige bajere og en lokalbefolkning der er nysgerrige og fantastisk flinke.

Selvom Myanmar har åbnet sig meget, så er landet stadig enormt og fyldt med uspolerede afkroge. Nogle områder er endda stadig lukket helt af, eller kan kun nås via båd. Der er rig mulighed for “rigtige” backpacking oplevelser, og virkelig opleve hvordan Sydøstasien så ud for 30 år siden – uspoleret! Hvis du overvejer at rejse til Myanmar – så kom af sted!

At rejse til Myanmar vil stadig være et mere “rough” land at rejse i ift. dens nabolande såsom Thailand, så denne artikel er ment som en hjælpende hånd, hvis du har planer om at backpacke denne asiatiske perle. Jeg har teamet up med to rejsevenner, som besøgte Myanmar i starten af 2017 for at have så ny info som mulig.

Et billede taget ud af Sydøstasien i 80’erne? Nej – det er Myanmar!

Få et visum til Myanmar

For det første så skal du søge et visum for at komme ind i landet. Der er visumpligt. Du søger e-visa her og kan læse mere om gældende visum regler på udenrigsministeriets hjemmeside her. Selv søgte jeg visum på Myanmars ambassade i Bangkok imens jeg var i Thailand, hvilket ikke var så besværligt. Det kan tage et par dage at få i gennem. Husk pasbilleder!

Det er nu blevet super let at få et E-visa til Myanmar, og det gælder over 100 nationaliteter, Danmark inklusiv. I gamle dage galt et turistvisum i kun 48 timer!

Nærmest alle der rejser til Myanmar ankommer via luftveje. Turistvisum koster $50 USD og varer i 28 dage. Man kan i realiteten blive 2 uger for længere på ens visum, men bliver man længere end de 14 ekstra dage kan det få ret trælse konsekvenser. Overstiger du de 28 dage med kun de 2 ekstra uger koster det 3 USD per dag + et mindre gebyr som skifter efter betjentens humør.


Hvordan flyver man ind til Myanmar?

Det jeg selv gjorde var, at flyve til Thailand og bruge Bangkok som base. Derfra går der regionale fly til enten hovedstaden Yangon eller til den største by i nord Mandalay. Jeg vil anbefale at bruge Momondo, Kayak eller Skyscanner for at finde de billigste flybilletter og så flyve fra Bangkok til Yangon, da Yangon er blandt de letteste steder at finde overnatning i Myanmar.

 

Er der andre grænseovergange?

Ja, det er der. Der er i stigende grad kommet “løsere” kontrol med grænserne, som før i tiden var notorisk svære at krydse og nogle steder decideret farlige. De mest populære land overgange er;

Krydse fra Mae Sot til Myawaddy
Langt de fleste danske backpackere vil være i Bangkok inden turen går til Myanmar. Her kan du krydse grænsen med eksempelvis bus og der er kommet en ny færdiggjort vej i 2016. Grænsen ligger geografisk centralt. Ruten går begge vej og er altså ikke kun oneway, som nogle forums skriver, så du kan fint bruge den både frem og tilbage.

Krydse ved Ranong til Kawthaung
Hvis du har planer om at besøge den SINDSSYGE flotte øgruppe Mergui Archipelago, så er det her den grænseovergang du vil bruge. Du krydser så at sige ind i Myanmar helt nede sydpå. Det er dog ikke helt ideelt, da vejen kommer an på vejrforhold og regn – men det er bestemt en mulighed hvis du søger lidt mere spænding eller er i den sydlige del af Thailand.

 

Få styr på dollar-sedlerne

På mange forums og ældre artikler på nettet står der, at det kun er spritnye $20 USD sedler eller større er gangbare. Men der kommer i stigende grad ATM’s rundt i landet hvor du kan hæve valuta. Specielt i årene 2015 og 2016 er der kommet gang i udbyggelsen af den monetære infrastruktur, så nu kan du finde ATM’s mange steder i storbyerne – specielt Yangon og Mandalay. Men der kan være op til 9 USD transaktionsgebyr på et hæve, så har du mulighed for at hæve USD i et andet land så gør det. $100 USD sedler får stadig de bedste rates.

Sørg for at få vekslet i storbyerne for de bedste exchange rates.

Den lokale valuta hedder Kyat. Billede fra Go-myanmar.com

 

Hvad koster det at rejse i Myanmar?

Som backpacker i Myanmar brugte jeg i gennemsnit mellem $20 og $30 USD (125-250 kr.) om dagen. Det inkluderer de dage hvor jeg tog busser eller tog rundt i Myanmar, og jeg holdte bestemt ikke igen med at prøve udflugter eller det lokale køkken – som i øvrigt er fantastisk!

I gennemsnit bruger man nok $25 USD (150 kr) om dagen på at rejse i Myanmar hvis man tager flyrejserne fra. Generelt ER Myanmar desværre noget dyre at rejse i end andre Sydøstasiatiske lande, så man skal tage det ind i sine overvejelser hvis man er på en meget stram budget rejse.

Man kan prutte om det meste man vil købe på markeder eller af handlende.

 

At finde overnatninger i Myanmar

Når du rejser til Myanmar vil du opleve, at landet ikke helt kan klare det store indhop af turister endnu. I forhold til hostels er der poppet enkelte fede hostels op (tjek Hostelworlds side/app) i storbyerne såsom Yangon, Mandalay, Inle eller Bagan – men kommer man ud i de små byer er mulighederne bare ikke de samme som i fx. Vietnam, Cambodja eller Thailand.

Overnatningerne vil også tage den største del af dit budget så vær opmærksom på hvor du bor. Du vil kunne finde små hyggelige guesthouses hvor man bor vil de lokale familier er faktisk en ret fed oplevelse du ikke bør misse, men vil du ind på et middelmådigt eller bedre hostel, så skal du booke i forvejen! Gerne 2 uger i forvejen.

Munke på vej i skole i storbyen Yangon

 

Transport rundt i Myanmar

Da jeg i 2014 skulle fra Yangon til Mandalay var det nærmest ved at gå galt. Vi skulle med toget kl 03.00 men endte med først at komme af sted kl 11.00 og med dusinvis af små stop i mindre landsbyer. Det var vanvittigt!

I dag er busnettet blevet udvidet og man kan flyve relativt billigt mellem storbyerne. Et protip: Book dine busbilletter i forvejen på 12go Asia.

Man kan sagtens tage en natbus og spare en overnatning.

Der er også rig muligheder for at tage både rundt i Myanmar, hvilket er en ret fantastisk måde at opleve landet på. Mellem Mandalay og Bagan er der en slowboat, som specielt er pengene værd!

På motorcykel i Myanmar
Ligesom det er populært i Vietnam at kører fra Nord til Syd er det blevet populært at kører fra Syd (Yangon) til Nord (Mandalay) på motorcykel. Det er en fed måde at se landet på og opleve de små lokale byer off the beaten track. Du kan enten købe eller leje motorcykler i de større byer.

 

Maden i det gamle Burma

Maden i Myanmar er intet mindre end fantastisk! For det første er det så billigt, at det næsten ikke er okay. Street food koster mellem 0,8 og 3,5 USD et måltid. Maden smager i min optik rigtig lækkert og består af et mix mellem de forskellige omkringlande Kina, Indien og Thailand.

Prøv den burmesiske karryret der er virkelig god. Det kommer enten med fisk, rejser, gris eller oksekød. Udover traditionel te kommer en klassisk burmesisk karryret ofte med flere side dishes såsom friske grøntsager, ris, en lille salat og en lille skål suppe – pretty goood!

Det tætteste man kommer på en anden nationalret er nok Shan Rice, som kommer med gris. Ellers er det ofte alt der kan frituresteges eller typisk kød, salat, grøntsager og så nudler.

Bemærk at de lokale laver kysselyde med munden for at få fat på tjeneren. Jeg tager ikke pis på dig – det gør de på de lokale restauranter.

En klassisk $3 USD er nærmest en tapas disciplin. Det består af mørt kåd, mange lækre grøntsager og salat – til en pris der næsten er FOR lav! Foto af Malcolm Manners

 

Bedste tid på året at rejse til Myanmar

Højsæsonen for rejsende i Myanmar er mellem november og februar. Det er også i den her periode det er vigtigt at booke dit hostels i god tid i forvejen. Fra oktober til maj er der dry season og som bliver rigtigt varmt og peaker i juni.

Kan du ramme eksempelvis marts vil det være ideelt, da det er udemærket vejr og der er færre turister.

Her er en oversigt over den gennemsnitlige temperatur i de to største byer Yangon og Mandalay. Grafik fra climatestotravel.com

 

Lokalbefolkningen er grund alene at rejse til Myanmar

Hvis du læser andre artikler end den her om Myanmar er en ting en fællesnævner: Lokalbefolkningen. Helt ærligt, så er de bare vanvittigt søde og flinke om du møder dem i storbyen eller i de små byer rundt omkring på din backpacking rejse.

Burmeserne kalder selv landet for Myanmar fordi Burma historisk henviser til den mest dominerende etniske gruppe i lande.

Ender du ude på et trek er det meget sandsynligt du kommer til at møde glade, smilende og simple burmesere. De har intet men ligner folk der har alt i verden – en fantastisk oplevelse at se sammenlignet med den danske travlhed og materialisme.


Smilende og glade – lokal og sød kvinde på trek i det nordlige Myanmar. Foto af Lars Kjær

 

Top ting at se i Myanmar

Yangon
Yangon er en must-see by at opleve. Det kan godt virke som et trafikalt kaos ved første øjekast, men der er meget at se og opleve under overfladen. Der er massere af små hyggelige cafeer og gode spisesteder i byen. Prøv en free walking tour i Yangon, hvor specielt turen omkring kolonituren er vanvittig spændende. Generelt bare at gå rundt i byen er fedt

Shwedagon Pagoda
I Yangon er buddhismens mest hellige tempel Shedagon Pagoda. Det er et enormt tempel fyldt med guld med guld på. I templet er der ifølge legenden relikvier fra 4 tidligere buddhaer.  Ankom der før majoriteten af turisterne og se en solopgang eller en solnedgang.

Shwedagon Pagoda er ligeså imponerende om aftenen, som om dagen.

Kyaiktiyo (Golden rock)
Kyaiktiyo pagoda er et pilgrimssted for buddhister. Det er en stor gylden sten der ifølge legenden balancere på bjerget med kun et enkelt hårstrå fra Buddha. Det tager cirka 45 minutter at gå op af bjerget Kyaiktiyo for at komme op til stenen.

Golden Rock. Billede fra Wikipedia.

Bagan
Bagan er kendt som området med de tusind templer. Det er et fuldstændig fantastisk område, som man kan bruge flere uger på at udforske. Jeg brugte 3 dage på et se området, og har kun set 10% af de templer der er. Bagan området har verdens største kollektion af ruiner og pagodas fra det 11. og 12. århundrede i hele verden.

De mest kendte templer i området er efterhånden fyldt med turister, men der er rig mulighed for at finde de helt eget tempel og se solopgangen ved. Du kan leje elcykler og gå på opdagelse for en slik! Det koster 25000 MKK (110 kr.) at komme ind på Bagan området, men det kommer an på hvad vej man tager ind om de overhovedet opkræver beløbet.

Ift overnatning vil jeg anbefale at søge efter guesthouses i New Bagan, men Nyaung U er også en mulighed. Det er her der er fleste restauranter.

Solopgang over de tusind templer i Bagan – fantastisk! Billede af Lars Kjær.

Der er både store og små templer spredt ud over et kæmpe område i Bagan. Find din egen perle og gå på opdagelse som vi gjorde i min gruppe, hvor vi  sad for os selv og så Bagan udfolde for øjnene af os.

Du kan være heldige og opleve luftballoner over Bagan. Billede af Momentchensammler

Inle Lake
Selvom Inle Lake sandsynligvis er den mest turisttunge destination i hele Myanmar – skal du se det! Der er masser af flydende markeder og restauranter der står på stylter så at sige. Lej en lille dags båd og gå på opdagelse i det flydende kloster.

Langt de fleste (jeg selv inklusiv) vil se noget af Inle Lake i en lille motorbåd – en fed oplevelse! Foto af eddy_

Små træbåde er måden er komme frem på ved Inle Lake. Foto af Lars Kjær

Ved Inle Lake kan man se fiskermændene, som padler ved hjælp af deres fødder, hele landsbyer på stylter og traditionelle burmesiske fiskere. Der er nok at lave ved Inle Lake til to hele dage – en dag med bådtur og en dag med tur rundt i byen og markedet.

 

Backpacking i Myanmar: Hvordan du kommer off the beaten track

Hvis du har planer om at backpacke Myanmar, så er der stadig massere af muligheder for, at opleve landet HELT væk fra turistfælderne og få nogle oplevelser, som sandsynligvis er turistfælder om 15 år.

Backpacking Mrauk U
Mrauk U ligger i den central-vestlige del af Myanmar i den nordlige Rakhine stat. Det er en arkæologisk vigtig by, og der er hundredvis af vanvittige flotte templer, hvor langt de fleste er ulåste, som du i bedste Indiana Jones kan udforskes af bare dig og dine venner. Der er grønne små landsbyer rundt omkring templerne. Den eneste grund til, at Mrauk U ikke et populært turistområde er, at det er meget besværligt at komme dertil!

Du skal starte i Yangon og så rejse til byen Sittwe med fly (eller lang og hård busrejse) og så tage en båd eller bus fra Sittwe til Mrauk U. Der er ikke en “backpacker-scene” her, men det er fantastisk flot og du har Mrauk U helt for dig selv sammen med de flinke lokale.

11 timer fremragende togrejse
Fra storbyen Mandalay i nord kan du tage en 11 timer fremragende togrejse til Pyin U Lwin og Hsipaw. Det er en MEGET snoet togrejse rundt i junglelandskabet og sandsynligvis en af de flotteste togturer du nogensinde prøver! Man rejser gennem Shan staten og kører over den berømte overgang Gotheik Gorge. Hvis du vil have den bedste “upper class sæde” koster det $9 USD. Men der var nu ikke så meget overklasse over det da jeg tog turen!

Gotheik Gorge overgangen i den smukke Shan stat i Myanmar. Billede af lacest20 på flickr.com

Rejs fra Myanmar til Indien
NB: Der er store problemer i den nordlige del af Myanmar i disse dage, som virker forfærdelige og er fordømte af internationale organisationer, NY Times kalder det “a textbook example of ethnic cleansing,” så overvej hvor langt du vil op nord!

Grænsen mellem Myanmar og Indien var et lukket land i land tid, men nu er det muligt faktisk at rejse helt fra Europe til Sydøstasien uden at smutte ind i Kina. Så hvis du har mod på det, så kan du rejse via Myanmar til Indien, Nepal og Pakistan eller sågar Iran fra Myanmar. Og her er du garanteret ikke at møde mange danske turister.

Backpack den sydlige del af Myanmar der var lukket af i 50 år
Det her tip er taget fra Marcus Allender, som har rejst i alle dele af Myanmar og som står bag Go-Myanmar.com.

Du kan rejse fra Yangon til Dawei i Tanintharyi region i den sydlige del af Myanmar. Selve området var lukket for turister i over 50 år, så det er en stadig en “rough” backpacking oplevelse. Her skal man tage en blanding af pick-up truckets og toge eller busser. Togturen skulle være vild i sig selv, med hårnåle sving inde i en jungle der næsten har vokset sig ind over jernbanesporene i gennem ældgamle burmesiske landsbyer der har stået stille i alle årene. Generelt bliver der indgået flere og flere fredsaftaler mellem rebelgrupper rundt i landet, så et område i Myanmar der i skrivende stund er lukket af er måske lige åbnet når du skal rejse til Myanmar!

 

Værd at vide inden du rejser til Myanmar

Internet i landet er rigtig dårligt. Det var elendigt i 2014 da jeg var der og de jeg kender, som har rejst der siden, siger det ikke er bedre. Men det har også sin charme ikke at tjekke Instagram og Facebook hele tiden. Du kan købe et Telenor SIM kort i lufthavnen for cirka 12000 MKK der dækker 3G i det meste af landet.

Mange backpackere blaffer en del når de rejser til Myanmar. Det gør man kun fordi lokalbefolkningen er så venlige.

Hvis du har planer om at trekke Myanmar kan du ofte bo i Buddhistiske templer gratis!

Husk en pandelampe – den er guld værd.

Der er mange muligheder for at spare penge ved at være frivillig. Prøv Helpx eller Workaway for at finde hosts eller projekter at arbejde på.

Burmesisk historielektion
Som alle asiatiske lande er Myanmar et traditionsrigt land. Det er en god investering, at bruge en time på at sætte sig ind i landets historie, så man undgår at træde nogen over tæerne og kan vise respekt for lokalbefolkningen. Myanmar har (og oplever stadig) en voldsom historie med militærstyre, interne borgerkrige og britisk imperialisme. Den store danske har et godt overblik over Burmas historie og Politiken har en god artikel om det politiske klima i Myanmar og NY Times (barsk læsning) skriver om den forfærdelige udvikling i den nordligste del af landet her.

 

Gloser du kan bruge på burmesisk

Jeg er ikke nogen ekspert på det burmesiske sprog, men ligesom alle lande i Sydøstasien, så sætter lokalbefolkningen pris på en god indsats og det at kunne enkelte gloser er en god icebreaker når du rejser rundt i landet. I Myanmar snakker man faktisk over 110 forskellige sprog! Det primære sprog er burmesisk og man lærer engelsk som andet sprog i skolerne.

Her er et par gloser jeg brugte selv:

Hello – kyaosopartaal

How are you? – Shin ne-kaùn-yéh-là?

Good Morning – Min-ga-la-ba

Where Is The Toilet? Ein tha beh meh lay?

Cheers! – Cha Kwa!

How Much – Blau leh?

I don’t understand – Nà-m?leh-ba-bù

Jeg håber guiden har givet dig mod på at rejse til Myanmar. Jeg har det med Myanmar, som jeg har det med Cuba – det er bare om at komme af sted! Jo før jo mere en autentisk oplevelse det bliver at rejse i Myanmar. Smid gerne en kommentar hvis du har rejst i Myanmar før, eller skal til det. Safe travels!

Støt holdet bag We Backpack

Folkene bag We Backpack er blevet iværksættere, og har startet backpacking webshoppen Backpackerlife.dk, med en tro på, at vi kan hjælpe folk med at rejse oftere! Vi har satset på godt købsmandskab og i høj grad god kundeservice.

Backpackerlife.dk forhandler alt fra rygsække over til rejseudstyr. Er du helt i tvivl om hvad du skal købe på din første tur, så har vi lavet pakketilbud, hvor du kan spare penge og samtidig få alt relevant til din backpacking rejse samlet i én pakke. Læs mere om de 3 pakker her.

Smid en kommentar