Skal du ud og rejse? Her er brugbare facts og fortællinger om DK

Kender du det med, at du er ude og rejse og skal forklare hvad Danmark er for en størrelse? Men hvad siger man lige udover “rød grød med fløde”? Hvilke ting kommer man lige på?

Det har vi forsøgt at illustrere i denne artikel, som har både stort og småt med om Danmark – på godt og ondt – så du kan forklare de lokale og dine backpacking venner, at Danmark ikke er en stat i Tyskland! 🙂

Danmark, Dannebrog, Velfærdsstaten og Historie

Det danske flag Dannebrog
Dannebrogs flaget er verdens ældste flag der stadig er i brug af en nation, og faldt efter legenden under Valdemar Sejrs krig i Estland den 15. juni 1219 (Valdemarsdag) og sørgede for dansk sejr. Vi bruger vores flag meget i Danmark – både til fest, højtider og sørgelig begivenheder. Det ses ikke i mange andre lande.

.

Vikingerne
Danmark er et gammel vikingefolk og et stolte af det. Ragnar Lodbrog fra HBO-serien Vikings var dansker, ligesom Leif den Lykkelige [970-1020] sejlede fra Grønland til Amerika omkring år 1000 – ca. 500 år før Christoffer Columbus.

Verdens ældste kontinuerlige monarki
Det danske kongehus er en yndet og elsket institution i Danmark, omend det har stadigvæk har en del kritikere grundet deres høje gage (80 millioner årligt. I Danmark har kongerækken været mere kontinuerlig og kan dateres tilbage til Gorm den Gamle, der døde cirka år 958.

Velfærdsstaten
Den Skandinaviske Velfærdsmodel er kendt i hele verden. Velfærdsstaten er et kompromis mellem den liberale markedsøkonomi og den socialistiske lighedstanke og er konstant under debat i medierne. Velfærdsstaten stammer som begreb efter 2. verdenskrig. I Danmark er der frit sygehusvæsen, uddannelse og mange sociale ydelser såsom SU, boligsikring, kontanthjælp og delvis statsfinansieret hjælp til dagpenge.

Kystlinje, øer og de fire årstider

En kystlinje på 8.750 kilometer
Havde Danmark været et varmere land var vi Europas Thailand. Danmark har været 8.750 kilometer kystlinje ifølge Detektor på P1.

En halvø + 1419 andre øer
Danmark kan også betegnes som et nordisk mini-Indonesien med halvøen Jylland og omkring 1.419 øer på over 100 m2, hvoraf 443 er navngivne øer. Af de 443 navngivne øer er 72 øer beboede og de største af Sjælldn, Vendsyssel-Thy og Fyn.

De 4 årstider
Danmark har alle fire årstider – forår, sommer, efterår og vinter. Det kan lyde banalt, men prøv at forklar en afrikaner at bladene falder af træerne om efteråret – det griner de af, for det kan jo ikke lade sig gøre?!

Kultur, samfund og mere dansk kultur

Hygge
Hygge er unikt dansk/norsk ord / tradition. Det kan ikke oversættes til engelsk, men har positive associationer såsom “behageligt”, “god”, “venligt”. Det fokuserer på en psykisk tilstand og er over tid blevet en definition på den danske kultur.

Tiggeri er ulovligt
I 2017 blev en kontroversiel lov vedtaget der giver hjemløse 14 dages fængsel for tiggeri. I Danmark

Sarkasme og ironi
Danmark er specielt kendt i forretningsmiljøet og i underholdningsbranchen for sarkasme og ironi. Retorikforlaget har følgende citat: “Vi har det med vores humor som med vores ytringsfrihed: Intet er helligt – allermindst os selv.”

Verdens lykkeligste folkefærd
Danmark bliver betegnet som verdens lykkeligste folkefærd. I år er det Norge. Vi er også det folk i verden der i procenttal har det største forbrug af antidepressiv medicin.

Den lille havfrue
Den lille havfrue er en skultur på Langelinie i København og en af Danmarks største turistattraktioner. Den illustrerer H.C Andersens eventyr “Den lille havfrue”. Mange turister kommer hvert år skuffet tilbage fra statuen, da statuen i virkeligheden er meget lille.

Et lukket folkefærd
Mange udlandsdanskere og turister vil bide mærke i, at danskerne er et lukket og reserveret folk. Dette skyldes blandt andet kulden, og det faktum at danskere bruger meget tid indenfor i de kolde vintermåneder.

Cykling i Danmark
Danmark er cykelland nummer 2 i Europa og overgås kun af Holland. Til gengæld er København igen kåret til verdens bedste cykelby i 2017. Mange turister bliver ofte forbløffet over mængden af cykler i storbyerne og af infrastrukturen der i høj grad tilgodeser cykelister.

Alkoholkultur og unge
Danmark har Europa rekorden i alkoholindtag for unge, og ligger “tredjedårligst” i Europa kun overgået af Schweiz og Tyskland. I Danmark kan man købe alkohol i en alder af 16 år og over 18 på alle tidspunkter i kiosker og døgnåbne supermarkeder.

Erhverv

Verdens højeste skattetryk
Danmark har det højeste skattetryk blandt 35 OECD lande med et gennemsnitlig beregnet skattetryk på 45,9%. Danmarks skattesystem er et “trappesystem”. Toppen for den maksimale personlig indkomstbeskatning i Danmark er ca. 56%.

Verdens største skibsredderi Mærsk
Danske Maersk Line er verdens største rederi, når man måler på kapacitet og omsætning.

LEGO
Det berømte børnelegetøjsmærke LEGO er produceret i Danmark af LEGO A/S og er en dansk opfindelse. De populære klodser er alle vegne om man vil. LEGO bliver forvekslet i mange lande til at være det pågældende lands virksomhed (amerikanere tror eksempelvis LEGO er amerikansk) grundet LEGOs høje brandværdi.

Silicon Valley? Nej, Medicine valley!
I nordsjælland ligger der det der i daglig tale kaldes “Medicine Valley”. Danmark har en enorm medicinalindustri med Novozymes, Genmab – men anført af Novo Nordisk A/S der er blandt verdens største diabetes og blødermedicin producent.

Carlsberg
Carlsberg Danmark er et verdenskendt ølmærke, som blev grundlagt i 1847. I dag er Carlsberg blandt de 4 førende bryggerier i verden og sælges på 140 markeder.

Uddannelse

I Danmark får man Statens Uddannelsesstøtte (SU), som er verdens højeste. SU i Danmark er i 2018 på 6.090 DKK hvilket er lige over 1000 USD i måneden.

Universiteter i verdensklasse
Hele Danmarks uddannelsessystem koster 8,8% af BNP i Danmark og både KU og Aarhus Universitet ligger på pladsen nr. 107 i verden over de bedste uddannelsesinstitutioner.

Arkitektur og design

Designede det nye World Trade Center
Det var danske Bjarke Ingels Group (BIG) der designede det nye World Trade Center i New York.

Operahuset i Sydney
Operahuset i Sydney, som er Australiens mest kendte varetegn, blev tegnet af den danske arkitekt Jørn Utzon.

Dansker designede Paris’ nye triumfbue
Den danske arkitekt Otto von Speckelsen har designet og tegnet den nye hvide Triumfbue der ligger i La Dëfense for enden af boulevarden efter Champs-Elysëes i Paris.

Turistattraktioner i Danmark

Smukke Nyhavn i København
Nyhavn er et havnekvarter i København, som er et af byens mest besøgte turistmål. Blev indvidet i 1670’erne af Christian d. 5 og fungerede i mange år, som et af byens skumle kvarterr med sømandsværthuse og glædespiger. I dag er Nyhavn fyldt med restauranter, cafeer og barer til høje priser.

Smid en kommentar